Duitse eieren flink duurder

03-06 | |
Met de naar verhouding scherpe prijsstijging van eieren voldeed de consument de rekening voor de overschakeling op een productie zonder het doden van de haankuikens, stelt consumentenmarktanalist Judith Dittrich vast. Foto: Bert Jansen
Met de naar verhouding scherpe prijsstijging van eieren voldeed de consument de rekening voor de overschakeling op een productie zonder het doden van de haankuikens, stelt consumentenmarktanalist Judith Dittrich vast. Foto: Bert Jansen

De consument in Duitsland betaalde in mei relatief weinig (plus 1,6%) meer voor verse voeding dan in dezelfde maand van vorig jaar. De eierenprijzen vormen echter een uitschieter met een stijging van gemiddeld 11%.

Dat rapporteert landbouwmarkt- en prijsbureau AMI aan de hand van zijn Frischeindex. Daarmee wordt maandelijks gemeten hoe het ervoor staat met de consumentenprijsontwikkeling van de gangbaarste verse levensmiddelen. Ten opzichte van april dit jaar werd verse voeding bovendien gemiddeld iets goedkoper, namelijk 0,3%. Dat was voornamelijk te danken aan de seizoensmatige daling van de groenteprijzen, waarvoor in mei 13% minder moest worden afgerekend aan de kassa’s dan in april.

Aardappelen duurder

Rundvlees en zuivel werden eveneens goedkoper, zij het maar fractioneel. Aardappelen werden daarentegen ruim 6% duurder, evenals fruit (plus ruim 8%). Bekeken over de afgelopen twaalf maanden bleven de aardappelprijzen echter op een laag niveau. Voor dit versproduct werd in mei dit jaar tegen de 18% minder betaald dan in mei 2020.

Doden van haankuikens

Met de naar verhouding scherpe prijsstijging van eieren voldeed de consument de rekening voor de overschakeling op een productie zonder het doden van de haankuikens, stelt consumentenmarktanalist Judith Dittrich vast. Formeel moeten de Duitse broederijen weliswaar pas met ingang van 2022 ervoor zorgen dat de levende haantjes niet meer worden uitgesorteerd en geruimd, maar de bedrijfstak stelt zich daarop nu al volop in. In veruit de meeste gevallen wordt het geslacht van de kuikens daarvoor bepaald in het ei. Ten opzichte van april dit jaar werden eieren in mei 2% duurder.

Vleesprijzen

De pluimveevleesprijzen stegen met 1,7%. Voor varkensvlees werd 1,8% meer betaald. Bekeken over het hele afgelopen jaar van mei tot mei werd dit versproduct echter 0,6% goedkoper. De AMI-Frischeindex leverde in mei in vergelijking met april 0,3% in.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.