Duitse groenteverwerker gesloten na vondst van listeria

20-04 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Een Duitse groenteverwerker in de deelstaat Hessen is stilgelegd vanwege overtredingen van de hygiënevoorschriften.

Een onderzoek naar listeriabesmettingen in de Duitse deelstaat Hessen leidt naar een snijderij met grote hygiëneproblemen. De listeriazaak draait om de levering van gesneden komkommerschijfjes aan onder meer een ziekenhuis. Na besmettingen komen de autoriteiten uit bij het bedrijf in het zuiden van de deelstaat Hessen.

Water snijderij niet op orde

Het bedrijf zou geen toereikend zelfcontrolesysteem hebben, maar was ook al twee jaar niet officieel geïnspecteerd door overheidsinstanties. Ook de techniek van het watersysteem van de snijderij bevatte gebreken, waardoor de kwaliteit van het proces ernstig onder druk kwam te staan. Verschillende Duitse kranten maken verder melding van de vondst van rattenkeutels en schimmel.

Toezicht deelstaat

De vondst van listeria in de schijfjes komkommer heeft in februari tot een onderzoek geleid, waardoor het bedrijf is ontdekt. Het toezicht is in Duitsland veelal per deelstaat geregeld. Het ministerie van Milieu, Klimaat, Landbouw en Consumentenbescherming noemt het wrang dat in ieder geval één dode is gevallen door mogelijk gebrekkig toezicht. Wel wijst het ministerie erop dat snel gehandeld is en dat meer slachtoffers zo zijn voorkomen.

Verheul
Jeroen Verheul Redacteur


Beheer