Duitse groothandelsprijs landbouwproduct stijgt 15%

11-06 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De Duitse groothandelsprijsindex voor grondstoffen uit de landbouw en levende dieren is in mei met 14,8% gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Met name plantaardige producten als graan en voer zijn veel duurder dan een jaar geleden.

De indexberekening van het Duitse statistische bureau Destatis kwam over de maand mei uit op 123,8. De index laat een flinke stijging zien ten opzichte van april. Bovendien is het inmiddels de zevende maand op rij dat de groothandelsprijzen omhoog gaan.

In de periode van april tot en met augustus vorig jaar kreeg de groothandel flinke prijsdalingen te verwerken. In oktober zakte de Duitse groothandelsindex voor grondstoffen uit de landbouw en levende dieren naar 103,1. Ten opzichte van het laagste punt vorig jaar zijn de prijzen inmiddels ruim 20% gestegen.

Prijsverhogingen bij graan

Ten opzichte van april dit jaar stegen de groothandelsprijzen voor grondstoffen uit de landbouw en levende dieren met 4%. Alleen in februari en maart stegen de prijzen nog net iets meer. De grootste prijsverhogingen zijn terug te vinden bij graan en veevoer waar de prijzen gemiddeld 23% boven het niveau van vorig jaar zijn gekomen.

Bij bloemen en planten was het in mei iets rustiger dan in april met ook wat lagere prijzen als gevolg. Ten opzichte van april zakten de prijzen met 2%, waarmee het prijsverschil met vorig jaar slonk tot iets minder dan 11%.

Vleesprijzen fractie in de plus

De prijzen voor vleesvarkens en vleeskuikens zijn in mei gestegen, terwijl de prijzen vorig jaar dalende waren. Desondanks liggen de groothandelsprijzen voor levende dieren nog 2,5% onder het niveau van vorig jaar. De vleesprijzen waren ten opzichte van april dit jaar een fractie in de plus, maar vergeleken met vorig jaar bleven deze prijzen nog net iets lager.

De groothandelsprijzen voor zuivelproducten en eieren laten sinds september ook continu plussen noteren, al zijn het relatief kleine verhogingen. Al met al lagen de prijzen voor deze producten vorige maand 4,2% hoger dan een jaar geleden.

Ramaker
John Ramaker RedacteurBeheer

3/3 artikelen over | Registreer voor meer artikelen