Doorgaan naar artikel

Duitse groothandelsprijzen stijgen naar recordhoogte

Dit geldt ook voor de prijzen van voedings- en genotmiddelen in de groothandel.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Foto: Peter Roek premium

Foto: Peter Roek

De Duitse groothandelsprijzen voor agrarische grondstoffen en levende dieren zijn gestegen naar het hoogste niveau in meer dan 25 jaar.

Datzelfde geldt ook voor de prijzen van voedings- en genotmiddelen in de groothandel. Dat valt op te maken uit cijfers van het Duitse statistische bureau Destatis.

De prijsindex voor agrarische grondstoffen en levende dieren steeg eind vorig jaar naar 130,2 punten. Het jaar 2015 vormt de basis, die op 100 is gesteld. In december lagen de prijzen dus ruim 30% boven dat niveau. In 2020 was het verschil slechts 5% ten opzichte van 2015. Daaruit valt op te maken dat de groothandlesprijzen voor deze producten in een jaar tijd met bijna 24% zijn gestegen.

De prijsstijging is weliswaar fors, maar is nog lang niet zo groot als de prijsverhogingen die in de afzetseizoenen 2007-2008 en 2010-2011 zijn doorgevoerd. In die jaren stegen de prijzen met meer dan 30%. In de piek van februari tot en met april 2011 lagen de prijzen zelfs meer dan 40% boven het niveau van het jaar ervoor. In de tussentijd waren er toen ook prijsdalingen van meer dan 30%.

Prijsstijgingen in landbouwproducten

De prijsfluctuaties bij voedings- en genotmiddelen vallen in het niet bij de prijsstijgingen in landbouwproducten. De prijsindex van groothandelsprijzen in de voedings- en genotmiddelenbranche steeg in december naar 113,4 punten. Het prijsniveau ligt daarmee 5,8% boven die van eind 2020. In 2001 en 2008 gingen de prijzen voor deze producten sterker omhoog, met als grootste prijsstijging 8,6% in juli 2008. En dat geldt ook voor mei 2011 toen de prijzen 6,3% stegen.

Minder en kleinere prijsverlagingen

Prijsfluctuaties in de groothandel van voedings- en genotmiddelen worden veel meer gedempt dan bij landbouwproducten. Dat zie je ook terug in een gelijkmatige stijging van die groothandelsprijzen. Het zijn bij deze producten ook veel meer kleine stapjes omhoog, waar veel minder en kleinere prijsverlagingen tegenover staan. In meer dan 80% van de maanden gaan de groothandelsprijzen van voedings- en genotmiddelen omhoog. Bij landbouwproducten hebben prijsstijgingen maar net de overhand; in 55% van de maanden zijn de prijzen in de afgelopen 25 jaar op jaarbasis omhoog gegaan, terwijl in 45% van de maanden prijsverlagingen werden geregistreerd.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin