Duitse huishoudens kopen meer eieren

06-05 | |
Duitsland is de grootste afnemer van Nederlandse eieren. - Foto: Canva
Duitsland is de grootste afnemer van Nederlandse eieren. - Foto: Canva

Duitse consumenten kochten in het afgelopen eerste kwartaal 2,57 miljard eieren in de winkel. Dat zijn er 13,5% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Het aandeel biologische eieren in de huishoudelijke aankopen was gestegen, dat van scharreleieren gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Dit blijkt uit cijfers van het GfK huishoudpanel, waar Marktinfo Eier & Geflügel over bericht. Nederland is een belangrijke buitenlandse leverancier van eieren aan Duitsland, dat de grootste afnemer is van Nederlandse eieren.

In het eerste kwartaal van 2020 waren de horeca en hotels na 17 maart gesloten, waardoor de aankopen van eieren in de voedingsmiddelendetailhandel toenamen.

De huishoudelijke aankopen van de eerste drie maanden van dit jaar waren 8,8% hoger dan in de laatste drie maanden van 2020. Dat is opvallend, omdat in het laatste kwartaal van het jaar het bakken voor Kerstmis meestal tot stevige eieraankopen leidt.

Hoger aandeel biologisch

Het aandeel van biologische eieren nam toe van 15,9% van de huishoudelijke aankopen in de eerste drie maanden van 2020 tot 17,2% in de eerste drie maanden van 2021. Het aandeel van vrije-uitloopeieren (Freilandeier) daalde van 33,4 naar 28,7%. Deze verschuiving heeft mede te maken met de ophokplicht van kippen vanwege vogelgriep. Gedurende zestien weken mogen de eieren van opgehokte vrije-uitloopkippen nog worden verhandeld als vrij-uitloopeieren. Na die periode worden ze verhandeld als scharrelei.

Toen de vrije-uitloopeieren schaars werden, gingen consumenten steeds vaker over op biologische eieren, terwijl anderen scharreleieren kochten. Het aandeel scharreleieren steeg van 50,0% in het eerste kwartaal van 2020 naar 53,3% in het eerste kwartaal van 2021.

Biologische eieren mogen, ook tijdens ophokplicht, voor onbepaalde tijd als biologische eieren in de handel worden gebracht.

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.