Duitse kalimijnbouwer zet herstructurering door

12-03-2020 | Laatste update op 01-02 | |
CEO Burkhard Lohr (rechts) - Foto: ANP
CEO Burkhard Lohr (rechts) - Foto: ANP

Kali- en zoutmijnbouwconcern K+S verkoopt zijn zoutactiviteiten in Noord- en Zuid-Amerika en gaat zich daar volledig richten op de kalimestmarkt.

Dat heeft de Duitse onderneming donderdag bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers 2019. De afstoting van de Amerikaanse zoutbedrijvigheid is volgens CEO Burkhard Lohr de beste optie om de dringend noodzakelijk afbouw van de schuldenlast van K+S aan te pakken. De verkoop moet resulteren in een reductie van de schulden met € 2 miljard.

K+S mikt op daling kosten

Met de verkoop oriënteert K+S zich opnieuw. Ook de organisatiestructuur wordt nieuw opgezet. Met afslanking van de administratieve bedrijfsonderdelen wordt gemikt op een merkbare daling van het kostenniveau. K+S onderstreept daarbij dat de in 2017 in bedrijf gestelde kalimijn Bethune in Canada geheel binnen het concern blijft. Ook van de verkoop van een deelbelang in Bethune zal geen sprake zijn.

Vooral in het eerste halfjaar verliepen de zaken qua kaliprijzen goed

K+S wist in 2019 het resultaat voor belasting, rente en afschrijvingen (ebitda) op te krikken met 6% naar € 640 miljoen. De omzet bleef op een haar na stabiel op iets meer dan € 4 miljard. Vooral in het eerste halfjaar verliepen de zaken qua kaliprijzen goed. In het tweede halfjaar had het bedrijf echter alsnog te maken met ‘verslechterde randvoorwaarden’, zoals het wordt geformuleerd in de toelichting bij de cijfers.

Zoutactiviteiten

Concreet worden productiekortingen en gestegen kosten genoemd. Over het jaar als geheel lagen de kalimestprijzen gemiddeld hoger dan in 2018. De zachte winter was voor de zoutactiviteiten van K+S echter een nadelige zaak. Alles bij elkaar was 2019 voor het concern ‘weer een uitdagend jaar’, aldus topman Lohr.

Over de vooruitzichten voor het lopende jaar heerst onzekerheid. De kalimarkten overzee ontbreekt het vooralsnog aan richting, temeer daar de afsluiting van een contract in China op zich laat wachten. Maar in de tweede helft van het jaar ziet Lohr niettemin een stabilisering van de kaliprijzen op een duidelijk hoger niveau.

Effect coronavirus

Onzekerheid is er verder over het effect van het coronavirus. Van de kant van de landbouw gaat K+S uit van een grotere vraag na de productiekortingen van vorig jaar. De vraag naar wegenzout zal echter afnemen. Het ebitda-resultaat komt hoe dan ook eerder lager dan hoger uit. De verwachting is een ebitda van € 500 miljoen tot € 620 miljoen. De dividenduitkering over 2019 wordt met € 0,10 naar beneden bijgesteld naar € 0,15 per aandeel.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.