Duitse kartelbewaker onderzoekt marktmacht Amazon

18-05 | |
Foto: AFP
Foto: AFP

De Duitse mededingingsautoriteit – het Bundeskartellamt (BKA) – start opnieuw een onderzoek naar de marktmacht van Amazon.

Dat heeft de kartelbewaker dinsdag 18 mei meegedeeld. Als uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de positie van Amazon op de diverse markten, waaronder ook de levensmiddelenmarkt, moeilijk of niet te beconcurreren valt, heeft het BKA de mogelijkheid om in te grijpen, zegt chef Andreas Mundt van de mededingingsautoriteit.

Ecosysteem

Bij Amazon is volgens Mundt mogelijk sprake van een zich over verschillende markten uitstrekkend ‘ecosysteem’ waar mededingers moeilijk tegenop kunnen. Juridisch gezien baseert het BKA zijn nieuwe offensief tegen het grote online handelsconcern op een in januari dit jaar in werking getreden wijziging van de wet op de beperking van de mededinging. Deze wijziging richt zich specifiek op de handel via internet en geeft het BKA de mogelijkheid om vroeger en effectiever in te grijpen, met name dus grote bij online concerns, waaronder ook Facebook.

Twee al eerder gestarte onderzoeken

Het nieuwe onderzoek draait parallel aan twee al eerder gestarte onderzoeken. Hierbij gaat het om de vraag of Amazon gebruik maakt van algoritmen bij de prijsstelling van de op de marktplaats van Amazon actieve leveranciers. Ook wordt onderzocht of Amazon in samenwerking met bepaalde leveranciers/fabrikanten concurrenten uitsluiten kan.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteurBeheer

3/3 artikelen over | Registreer voor meer artikelen