Skip to content

Duitse kersenoogst levert veel minder op dan verwacht

Door late vorst, hevige regen en storm dit jaar valt kersenoogst lager uit dan verwacht.

Updated on:
Plant
Nieuws
Foto: Peter Roek premium

Foto: Peter Roek

De Duitse kersenoogst is dit jaar bijna 20% kleiner dan het 10-jarige gemiddelde. Daarmee valt de productie nog veel kleiner uit dan in juni werd voorspeld.

Als gevolg van late vorst, hevige regen en storm dit jaar hadden de Duitse telers al niet zulke hoge verwachtingen van de oogst van hun fruitbomen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat in juni een kleiner dan gemiddelde oogst werd verwacht. De omstandigheden werden er echter niet beter op en daardoor valt de productie uiteindelijk nog lager uit dan toen voorzien.

Daling forser dan verwacht

Volgens een nieuwe raming blijft de kersenproductie dit jaar steken op 38.400 ton. Deze hoeveelheid is 19,9% kleiner dan de 47.900 ton die gemiddeld werd geoogst in de afgelopen tien jaar. In juni werd nog rekening gehouden met een daling van 4,4%. Vorig jaar werd nog een oogst van 50.000 ton van de bomen gehaald.

De oogst aan zoete kersen wordt geschat op 27.300 ton. Deze hoeveelheid is 16,4% kleiner dan de gemiddeld 32.700 ton die van deze kersen in de voorafgaande tien jaar werd geoogst. Iets minder dan de helft van de totale productie aan zoete kersen vindt plaats in de deelstaat Baden-Württemberg in het zuidwesten van Duitsland.

Het oogstvolume aan zure kersen komt uit op 11.000 ton. Deze hoeveelheid wijkt niet zo veel af van de inschattingen die in juni zijn gemaakt. De zure kersen worden voornamelijk geteeld in de deelstaat Rijnland-Palts. De zure kersen worden veelal verwerkt tot sap, conserven en diepvriesproducten en zijn in de afzet zodoende minder afhankelijk van hun uiterlijk. Bij zoete kersen heb je meer uitval als de weersomstandigheden tegenzitten.

Iets minder peren

De perenoogst in Duitsland wordt geraamd op 38.700 ton. De productie is daarmee 1,4% kleiner dan vorig jaar. Vergeleken met het 10-jarig gemiddelde valt de oogst 2,1% kleiner uit. Met een productie van zo’n 16.000 ton groeien de meeste peren in de deelstaat Baden-Württemberg.

De appeloogst wordt geraamd op 979.384 ton. Deze hoeveelheid is ruim 4% kleiner dan de oogst van vorig jaar. De productie van dit jaar blijft nog wel bijna 2% boven het gemiddelde in de afgelopen tien jaar.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin