Doorgaan naar artikel

Duitse landbouwministers willen bescherming agrifood bij gastekort

De landbouwministers van de Duitse deelstaten dringen aan op speciale aandacht voor de landbouw- en voedingsindustrie wanneer er een gastekort ontstaat.

De Duitse ministers vragen ook om snelle invoering van een energieprijsrem. Foto: Canva premium

De Duitse ministers vragen ook om snelle invoering van een energieprijsrem. Foto: Canva

De landbouwministers van de Duitse deelstaten dringen aan op speciale aandacht voor de landbouw- en voedingsindustrie wanneer er een gastekort ontstaat.

De ministers willen dat de Duitse regering de partijen die een rol spelen bij de productie van basisvoedingsmiddelen gezien worden als ‘beschermde’ actoren, zo schrijft Topagrar. Daardoor zouden ze beschermd moeten worden tegen het dichtdraaien van de gaskraan in het geval van een gastekort. De ministers vragen ook om de snelle invoering van een energieprijsrem. Alleen op deze manier kan de voedselvoorziening ook in het geval van een crisis worden veiliggesteld, zo wordt gezegd.

Gascrisis mag geen voedselcrisis worden

De Noordrijn-Westfaalse minister van landbouw, Silke Gorißen, waarschuwde in dit verband dat de gascrisis geen voedselcrisis mag worden. Daarom moet de productie en verwerking van voedsel een hoge prioriteit krijgen. Dit omvat een stabiele energievoorziening, verduidelijkte Gorißen.

Tegelijkertijd zijn er gesprekken gaande tussen verschillende federale ministeries over een programma voor het beheersen van de energiekosten. Tot nu toe kwamen bedrijven in de levensmiddelenhandel niet in aanmerking voor een aanvraag in het kader van het energiekostenbeheersingsprogramma. Energie-intensieve voedingsbedrijven zoals bakkerijen, slagers en brouwerijen zullen in de toekomst mogelijk wel kunnen profiteren van het programma.

Ambachtelijke bedrijven

Volgens minister van landbouw, Cem Özdemir, letten consumenten momenteel op elke euro die ze kunnen besparen. In concurrentie met supermarkten en discounters konden ambachtelijke bedrijven zoals bakkerijen of slagers hun hogere bijkomende kosten niet zomaar doorberekenen, omdat ze anders het risico lopen dat hun klanten op zoek gaan naar goedkopere alternatieven.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin