Doorgaan naar artikel

Duitse Lidl wil ‘urgentietop’ over eerlijke prijzen

Geüpdatet op:
Nieuws
Sustainable food
De oproep van Lidl volgt op de boerenblokkades van distributiecentra in Duitsland. Foto: ANP

De oproep van Lidl volgt op de boerenblokkades van distributiecentra in Duitsland. Foto: ANP

Lidl roept in Duitsland op tot een wat het bedrijf noemt urgentietop over maatregelen ter ondersteuning van de landbouw. Opgeroepen tot de urgente topontmoeting zijn landbouwminister Julia Klöckner, vertegenwoordigers van de handelsorganisaties en de landbouwbonden.

De oproep komt van Lidl-topman Klaus Gehrig, zo blijkt uit een door het Lidl-concern uitgegeven mededeling. Gehrig, topman van de Schwarz-Gruppe, waarvan supermarktketen Lidl onderdeel is, mikt op ‘pragmatische en onbureaucratische oplossingen om de situatie van de landbouw te verbeteren’. Gehrig in de mededeling: ‘Alleen een gemeenschappelijke aanpak door productie, verwerking, handel en politiek kan tot succes leiden’.

Boerenblokkades

De oproep van Lidl volgt op de boerenblokkades van distributiecentra in Duitsland. Bij de blokkade liet Gehrig per brief aan de actieleiders al weten dat hij zich wil inzetten voor eerlijke prijzen voor de boeren. In de mededeling stelt hij dat zijn bedrijf de principes achter het wetsvoorstel ter voorkoming van oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen al toepast. De opmerkingen die minister Klöckner bij de indiening van dit wetsvoorstel over de retailers maakte, leidde tot grote verontwaardiging die werd geventileerd in een open brief. Die brief was de directe aanleiding voor de blokkade-acties.

Bijna 100% van onze verse melk en verse vlees wordt in Duitsland geproduceerd en verwerkt

Over het bedoelde wetsvoorstel zegt Gehrig nu: “Het allermeeste wat daarin juridisch geregeld zal worden is bij ons al dagelijkse praktijk. Wij zien ons als partner van de binnenlandse landbouw. Bijna 100 procent van onze verse melk en verse vlees wordt in Duitsland geproduceerd en verwerkt. Bovendien ontsluiten wij voor Duitse boeren markten. Dat gaat alleen onder faire voorwaarden”, aldus Gehrig. Hij meent daarbij wel dat blokkades van distributiecentra en acties bij supermarkten uitzondering moeten zijn. “Wij hebben een verantwoordelijkheid ten opzichte van de consumenten. Lange blokkades vergroten het risico, dat niet aangeleverde levensmiddelen moeten worden vernietigd. Daaraan heeft niemand wat.”

In hoeverre Gehrigs oproep tot een urgentietop voor de boerenactivisten genoeg is om geen nieuwe demonstraties op touw te gaan zetten. is vooralsnog afwachten.

Snel delen

Image
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin