Duitse mutatie op varkensmarkt geeft hoop

15-01-2020 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

De varkensprijzen gaan al een aantal weken naar beneden. Ook deze week komt in die trend geen verandering.

De varkensprijzen gaan al een aantal weken naar beneden. Ook deze week komt in die trend geen verandering. Het aanbod is groot en handelaren merken dat ze wekelijks varkens overhouden die doorschuiven naar de volgende week. Die varkens zijn ook nog eens zwaar en dat leidt soms tot storingen in slachterijen. In die gevallen moet extra worden doorgeschoven.

Duidelijk minder vraag op varkensmarkt

De prijsdruk op de varkensmarkt komt niet alleen van de aanbodzijde. De vraag op de Europese markt ligt na de feestdagen eveneens op een duidelijk lager niveau. Ook de export naar China staat onder druk door het Chinese nieuwjaar, toenemende concurrentie uit Amerika en vrijkomen van vleesvoorraden in China.

Handelaren: bodem komt in zicht

Toch gloort er hoop. Verschillende varkenshandelaren geven aan het gevoel te hebben dat de op varkensmarkt met de prijscorrectie van deze week de bodem al aardig in zicht begint te komen. Prijsonderhandelingen met China lopen weer en ook de slachtgewichten zullen met een paar weken afnemen.

De Duitse varkensvakbond ISN stelt ook dat met de correctie van deze week de prijsbodem bereikt is. Volgens de vakbond zijn de overschotten in het aanbod op de Duitse markt ‘inmiddels te overzien’. Zodra deze zijn weggewerkt, zal de markt zich volgens ISN direct in een positieve richting keren.

Prijsdaling Duitse markt valt mee

En juist de ontwikkelingen op de Duitse markt geven daarom ook in ons land weer wat moed en vertrouwen. Want terwijl de vleesmarkt nog altijd wat onder druk staat, de verschillende noteringen van onderdelenprijzen geven op belangrijke vleesdelen ook deze week weer minnen aan, valt de prijsdaling daar alleszins mee.

Een prijsdaling met € 0,06 per kilo lag namelijk voor de hand. Niet alleen omdat de Duitse varkensprijs daarmee op het ronde getal van € 1,80 uit zou komen; ook zou deze daarmee in lijn komen met de stand van internetbeurs Teleporc. De toonaangevende Duitse noteringen gaan echter van € 1,86 naar € 1,82 per kilo geslacht gewicht.

Stabilisatie dichterbij

Deze daling met € 0,04 is kleiner dan die in Nederland, waar de prijs deze week wel € 0,06 tot € 0,07 per kilo omlaag gaat. Maar nog belangrijker: die 4 cent is nog niet de helft van vorige week, toen de Duitse noteringen € 0,09 omlaag muteerden. Dat geeft aan dat er weer wat rust begint te komen en dat stabilisatie dichterbij komt.

Prognose: licht dalend tot stabiel.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer