Doorgaan naar artikel

Duitse opleving zorgt voor bescheiden plus op varkensprijs

Duitse varkensprijs stijgt premium

Foto: Bert Jansen

Krap aanbod en een goede vraag naar varkens voor Pinksteren waren vorige week de ingrediënten om de Duitse varkensprijs te laten stijgen.

De noteringen gingen er met een stuiver omhoog naar € 2,38 per kilo. Bij zo’n voorbeeld van een toonaangevende markt pal naast de deur, kunnen de Nederlandse noteringen niet achter blijven, was toen al het gevoel dat heerste in de markt. Dat blijkt deze week ook de waarheid te worden.

De andere grote slachterijen volgen ook met hogere noteringen

Maandag 29 mei maakte Vion een verhoging van € 0,03 naar € 2,41 per kilo geslacht gewicht bekend. Dat is inclusief btw, zonder btw-aandeel bedroeg de stijging € 0,028 per kilo. Nét iets meer dan de helft van de Duitse plus dus eigenlijk. De andere grote slachterijen volgen ook met hogere noteringen, die ook onder de volle Duitse stuiver liggen. Zowel Compaxo als Van Rooi Meat plussen met € 0,03 per kilo geslacht gewicht op naar € 2,16 exclusief btw.

Slachterijen ligt de prijsstijging zwaar op de maag. De Duitsers halen de prijsstijging uit het beperkte aanbod, maar ook de vraag op hun sterke binnenlandse markt. Nederlandse slachterijen zetten daar wel een deel van hun producten af, maar plaatsen de rest elders in Europa en de wereld. Om Duitsland heen is er volgens slachterijen weerstand bij afnemers tegen verdere prijsverhoging.

Aan de andere kant is het aanbod niet te ruim. Slachterijen zitten vol in deze korte werkweek, maar handelaren blijven niet met varkens zitten. Dat komt ook door zuiging uit Duitsland. Daar gaan nu ook meer varkens naar toe.

De stemming op de Duitse markt is goed. Dat is onder andere te zien aan internetbeurs Teleporc, die zich met de dinsdagveiling deze week wist te handhaven op een gemiddelde prijs van € 2,52 per kilo. Een bedrag dat ruim boven het Duitse noteringsniveau ligt en daarmee alle ruimte tot een plus biedt. Een breed gedragen verwachting was dan ook dat de Duitse varkensprijs deze week opnieuw een stapje zou maken. Dat gebeurde echter niet. Zowel VEZG als de grote slachterijen houden hun noteringen onveranderd op € 2,38 per kilo geslacht gewicht.

Doordat de Duitse prijs blijft hangen, zal ook de stuwing op de Nederlandse markt er volgende week niet meer zijn. Varkenshouders zullen daarmee ook geen rem hebben om te wachten met afleveren, iets dat afgelopen week wel gebeurde. Daardoor kan het aanbod komende week wat groter uitvallen.

De periode met gebroken weken is nu echter voorbij. De komende weken, waarin de slachtcapaciteit weer volop benut kan worden, zal blijken of het krappe aanbod naar boven komt in de marktstemming. Varkenshandelaren gaan daar wel vanuit en ook dat de varkensprijs zich daardoor kan handhaven op het huidige niveau. ‘Als deze prijs blijft gelden en het voer wordt nog wat goedkoper, dan zullen weinig varkenshouders klagen’, is het gevoel daarbij.

Prognose: prijshoudend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jacco Keuper

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin