Duitse prijzen consumptieaardappel blijven in mineur

14-06 | |
Foto: Ton Kastermans
Foto: Ton Kastermans

De Duitse producentenprijzen voor groente en graan blijven opwaarts gericht en doen mee met de algemene hausse op de grondstoffenmarkten. Alleen consumptieaardappelen staan zwaar in de min.

Dat blijkt uit het maandag 14 juni gepubliceerde maandelijkse overzicht van Destatis, het Duitse CBS. De groenteprijzen stegen in april ten opzichte van een jaar eerder met 13,5%, aangevoerd door de prijzen van tomaten die een stijging van een kleine 43% lieten zien. Ook sierteeltproducten leverden aanzienlijk meer op, namelijk ruim 20%. De graanprijzen plusten ten opzichte van april vorig jaar met eenzelfde percentage. Koolzaad noteerde tegen de 40% hoger.

Aardappelen 55% lager

Grote uitzondering vormden wederom de consumptieaardappelprijzen die bijna 55% lager noteerden. De aspergeprijzen leverden ook in, namelijk 7,6% in. Beide prijsdalingen hebben te maken met de ontbrekende vraag van de wegens corona gesloten horeca, denkt Destatis. Niettemin resulteerde een en ander in een gemiddelde prijsstijging bij plantaardige agrarische producten van 11,5%.

Prijzen vleesvarkens

Bij de dierlijke producten is geen sprake van een hausse, wat voor het grootste deel te wijten is aan de prijzen van vleesvarkens. De daling beperkt zich ditmaal echter tot een gemiddelde van 3%. De neerwaartse trend is daarmee in vergelijking met de voorafgaande maanden februari en maart aanzienlijk geringer. De prijzen voor vleesvarkens alleen daalden in april ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar met krap 19%. In februari en maart dit jaar was dat ten opzichte van een jaar eerder echter nog min 36% en min 24,9%.

“Nog steeds ontbreken afzetmogelijkheden wegens afgelaste concerten, beurzen en volksfeesten en de gesloten horeca. Getemperd wordt de daling nu echter door gedeeltelijke openingen en afhaal- en bezorgdiensten”, aldus Destatis dat ook signaleert dat de slachtcapaciteiten intussen weer meer benut worden.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteurBeheer