Duitse producenten verdedigen suiker in voeding

05-05 | |
Een poster van de WVZ op het treinstation van Berlijn, die het gebruik van bietsuiker promoot. Foto: WVZ
Een poster van de WVZ op het treinstation van Berlijn, die het gebruik van bietsuiker promoot. Foto: WVZ

De Duitse suikerproducenten beginnen een campagne om suiker als voedingsingrediënt in een beter daglicht te stellen.

De campagne wordt uitgevoerd door de Wirtschaftliche Vereinigung Zucker (WVZ). Directeur Günter Tissen spreekt van ‘voedselpopulisme’ als het om suiker gaat. “Suiker wordt vaak gebruikt als zondebok. Voedselpopulisme helpt niet om een gezonder voedingspatroon te realiseren. We kunnen beter vertrouwen op wetenschappelijke feiten en goed onderbouwde oplossingen.”

Kokosbloesemsuiker niet gezonder

De WVZ gaat niet alleen suiker promoten, maar ook informatie verspreiden over alternatieven voor bietsuiker. De WVZ noemt als voorbeeld kokosbloesemsuiker dat als gezond en milieuvriendelijk alternatief voor suiker wordt aangeprezen. Volgens de vereniging is kokosbloesemsuiker niet gezonder en levert het geen calorievoordelen op ten opzichte van bietsuiker. Bovendien wordt kokosbloesemsuiker over grote afstanden vervoerd, terwijl bietsuiker regionaal wordt geproduceerd.

Tegen de suikertaks

De campagne richt zich ook op suikerarme voeding. Volgens de WVZ bevat die vaak bijna net zoveel calorieën als voedingsmiddelen met suiker. De WVZ is tegen de invoering van een suikertaks om de consumptie te verminderen. Tissen stelt dat belastingen niemand magerder maakt, alleen armer.

Deze poster van de WVZ stelt dat suiker de kwaliteit van voeding verbetert. Foto: WVZ
Deze poster van de WVZ stelt dat suiker de kwaliteit van voeding verbetert. Foto: WVZ

In Nederland doet het Kenniscentrum Suiker en Voeding (KSV) onderzoek en verzamelt informatie over suiker in relatie tot voeding en gezondheid. Het KSV wordt gefinancierd door suikerproducent Cosun Beet Company. Volgens het KSV past suiker in een gevarieerde en gebalanceerde voeding. “Overconsumptie is niet goed, ook niet van suiker. Suiker heeft veel functies in voedingsmiddelen, zoals het bevorderen van smaak, conservering, structuur en kleur.”

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.