Duitse producentenprijzen onderuit

16-02 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Varkenssector drukt producentenprijzen landbouw in Duitsland. Positief ontwikkelde zich het prijsniveau bij plantaardige producten, behalve bij aardappelen.

De Duitse producentenprijzen in de landbouw daalden 9,1% in december 2020, ten opzichte van dezelfde maand in 2019. De laatste keer dat de prijzen zoveel inleverden was in juli 2015. Dat meldt het Statistische Bundesamt (Destatis) dinsdag 16 februari. Vooral het prijsniveau van vleesvarkens was daarvoor verantwoordelijk. In vergelijking met een jaar eerder daalde het prijsniveau van varkens met bijna 40%. Voor alle dierlijke producten bij elkaar noteert Destatis een daling van 15,5%.

Coronavirus

De varkensprijzen stonden onder druk als gevolg van het slachtcapaciteitstekort. Nogal wat slachtlijnen stonden voor langere of kortere tijd stil door coronaproblemen onder het personeel. Corona had ook een negatieve invloed op de prijzen door het uitvallen van de afzet aan de horeca. Daar komt de stokkende export naar derde landen nog eens bij vanwege Afrikaanse varkenspest.

Hogere prijzen plantaardige producten

Positief ontwikkelde zich het prijsniveau bij plantaardige producten. Dit niveau steeg in december met 2%. Voor tarwe kregen telers 11,5% meer. Het prijssentiment in de aardappelsector bleef daarentegen in mineur. Het gaat om een daling van 50,8% in december 2020, vergeleken met dezelfde maand een jaar daarvoor.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.