Europese wetgeving tegen oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen zorgt ervoor dat retailers en de boerenfederatie elkaar in Duitsland met open brieven in de haren vliegen. Boeren blokkeren uit protest distributiecentra, onder meer van Lidl in Cloppenburg.
De implementatie van de Europese richtlijn tegen oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen doeit in Duitsland heel wat controversiële stof opwaaien. In open brieven van de grote supermarktketens en federatie Deutscher Bauernverband (DBV) vliegen de beschuldigingen over en weer. Honderden boeren voeren op diverse plaatsen in Duitsland actie tegen de supermarktketens. Onder meer werd een distributiecentrum van Lidl in Cloppenburg (Nedersaksen) dagenlang met tractoren geblokkeerd.
Aanleiding zijn uitlatingen van landbouwminister Julia Klöckner bij de introductie van het wetsvoorstel waarmee de richtlijn in de praktijk zal worden omgezet. Terzijde: ministercollega Carola Schouten diende vorige maand een soortgelijk wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer, maar hier was geen sprake van stofwolken.
Klöckner legde bij de introductie uit dat de grote retailers de kleine leveranciers vaak onder druk zetten met de dreiging hen buiten de deur te zetten als ze niet aan de voorwaarden voldoen. Die voorwaarden zijn in veel gevallen niet eerlijk, aldus Klöckner. De nieuwe wetgeving zorgt er echter voor dat de positie van de kleine leveranciers wordt versterkt en in het verlengde daarvan de regionale productie.
Dit is bij de grote retailers volledig in het verkeerde keelgat geschoten. De topdirecteuren van de in Duitsland overheersende retailers Edeka, Lidl, Aldi en Rewe, die 85% van de markt in handen hebben, vlogen in het openbaar in de pen met een open brief op hoge poten.
Klöckner tekent volgens de retail een verwrongen beeld van de ketens door te stellen dat ze systematisch contracten en rechten aan de laars lappen. “Wij zijn over deze massieve aanval op de reputatie van onze bedrijven zeer diep geschrokken en voelen ons persoonlijk gediscrediteerd,” aldus de briefschrijvers, die zich overigens niet alleen aan Klöckner richtten, maar tevens aan bondskanselier Angela Merkel.
Het Bauernverband reageerde prompt met een eigen open brief, waarin de federatie duidelijk wenst te maken dat de grote retailers zich onterecht in hun eer aangetast voelen. De federatie windt er geen doekjes om. Er is volgens het DBV wel degelijk sprake van oneerlijke handelspraktijken.
Deze vinden hun oorsprong in de prijzenslag die de retailers onderling leveren. Veel gezinsbedrijven in de agrarische sector zijn daardoor verdwenen en vele worden daardoor alsnog in hun voortbestaan bedreigd. De wetgeving die aan deze gang van zaken een halt moet toeroepen is weliswaar een stap in de goede richting maar slechts een kleine stap, vindt de bond.
De directies van de grote supermarktketens zouden volgens DBV er, in plaats van klagen over aangetaste eergevoelens, beter aan doen hun eigen in de reclame geventileerde duurzaamheidsambities om te zetten in daden. “Uw ondernemingen claimen in reclame en marketing vaak voor zichzelf dat ze met gevoel voor verantwoordelijkheid en begrip op de wensen van burgers en consumenten ingaan. Dat is echter slechts zo lang geloofwaardig als deze claim in de inkooppraktijk nageleefd wordt,” aldus de in de wiek geschoten boerenfederatie.