Doorgaan naar artikel

Duitse slachterijen noteren geen zeugenprijs

Zeugen. - Foto: Bert Jansen

Zeugen. - Foto: Bert Jansen

Duitse slachterijen brengen deze week hun zeugenprijs niet of met vertraging uit. Afnemende vraag naar de grondstof voor worst leidt tot terugschroeven van slachtprogramma’s.

De prijs van slachtzeugen ligt op een hoog niveau. In de laatste week van februari noteerden de Duitse slachterijen € 1,51 per kilo slachtgewicht. Dat bedrag ligt 78% hoger dan in dezelfde week van 2019. Zelfs als de corona-maatregelen al volop van kracht zijn, noteren de Duitse slachterijen na een daling nog drie weken stabiel op € 1,43 per kilo. Een niveau dat nog altijd ruim hoger ligt dan in 2019.

Minder zeugen vervangen

Door de hoge varkensprijs worden biggen goed betaald en loont het om zeugen langer door te laten produceren. De lagere vervanging geeft een teruggang in het zeugenaanbod die bovenop de autonome ontwikkeling van krimp van de zeugenstapel komt. Slachterijen zijn daarom graag op de dieren die grondstof voor de worstmakers vormen.

Vorige week kwamen er haarscheuren in de Duitse markt. Waar producentenkoepel VEZG met de goede vraag en het beperkte aanbod in het achterhoofd nog voor een stabiele prijs van € 1,53 per kilo ging, noteerden de slachterijen € 0,03 lager.

Verrassende stap

Geen enorm verschil dat de opvolgende week gelijkgetrokken kan worden. Het verrast daarom des te meer dat de slachterijen geen prijzen bekendmaken nu de VEZG die € 0,03 deze week ook prijsgeeft.

Westfleisch werkt deze week met een prijs op aanvraag. Deze wordt per leverancier bekeken.

Marktleider Tönnies stelt nog met een notering te komen, maar laat in het midden of dat deze week of volgende week maandag zal zijn. “Dieren die eind deze week worden geleverd, worden volgende week afgerekend. Dus we hebben nog tot maandag om de notering te bepalen”, aldus een woordvoerder. Normaal publiceren de slachterijen op woensdag prijzen die tot het midden van de volgende week gelden.

Slechte vleesverkoop

Reden voor de onduidelijkheid is volgens de slachterijen de slechte vleesverkoop en de geringe vraag na Pasen. Tonnies stelt op zijn website zich gedwongen te zien daardoor het aantal zeugenslachtingen fors te reduceren.

Prijsdaling forceren

Nederlandse varkenshandelaren herkennen zich niet in het geschetste beeld. Het aanbod is nog steeds krap en ze merken dat de zeugen vlot worden opgenomen door de slachterijen. Sommige worden gebeld door slachterijen om leveringen veilig te stellen. Zij vermoeden dat het prijsspel dat nu gevoerd wordt een manier is van de Duitse marktleider om een forse prijsdaling te forceren omdat de zeugenprijs in verhouding veel minder hard daalt dan de varkensprijs. Die laatste is sinds eind februari € 0,22 per kilo gedaald, de zeugenprijs ‘slechts’ € 0,11.

Op de slachtzeugenmarkt is Tönnies onbetwist marktleider. Het overgrote deel van alle zeugen die in Nederland en Duitsland aan de slachthaak gaan, worden betaald op de prijs die Tönnies bepaalt. Een verdere prijsdaling is dan ook met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te voorspellen.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijsinformatie over zeugen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin