Doorgaan naar artikel

Duitse slachterijen noteren stabiele varkensprijs

Varkens aan de slachtlijn. - Foto: Herbert Wiggerman

Varkens aan de slachtlijn. - Foto: Herbert Wiggerman

De Duitse slachterijen Tönnies en Vion houden de varkensprijzen gelijk op € 1,54 per kilo geslacht gewicht. Daarmee gaan ze niet mee met de plus 3 cent die de VEZG met de Vereinigingspreis woensdag eerder afgaf.

De Duitse slachterijen en de VEZG zitten verwikkeld in een krachtmeting die vorige week leidde tot gelijkblijvende prijzen. Het zette de toon voor andere slachterijen, zo ook in Nederland.

Betere afzet varkensvlees

Een belangrijke motivatie voor de verhoging door VEZG is dat de afzet van varkensvlees beduidend beter loopt dan een paar weken geleden. Het mooie weer en de versoepelde coronaregels voor de horeca zijn daar debet aan. Dat compenseert deels de moeilijke positie die de Duitsers vanwege Afrikaanse varkenspest (AVP) nog altijd hebben op de internationale vleesmarkten, met name in Azië.

De slachterijen zien dat anders en klagen dat een duurdere inkoop zich nog niet laat terugbetalen vanuit de markt. Daarom kiezen ze voor zogenoemde Hauspreizen, wat doorgaans extra spanning in de markt geeft. Een extra argument is de rimpeling in de varkensmarkt deze week door een feestdag (Sacramentsdag) in onder andere Noordrijn-Westfalen. Daardoor hebben slachterijen een slachtdag minder.

Nederlandse prijzen

Het is afwachten wat de Nederlandse slachterijen met de ontwikkelingen in Duitsland doen, ook in het licht van het toegenomen prijsverschil. Het betere weer en een afnemend aanbod zijn wel gunstige indicatoren. De slachterijen Pali en Compaxo noteerden woensdag alvast gelijke prijzen van respectievelijk € 1,53 en € 1,51 per kilo geslacht gewicht.

Prognose: stabiele prijzen.

Beheer
WP Admin