Staatssecretaris: ‘Duitse vleesconsumptie moet halveren’

17-06 | |
Duitse staatssecretaris van Landbouw Silvia Bender. Foto: ANP
Duitse staatssecretaris van Landbouw Silvia Bender. Foto: ANP

De vleesconsumptie in Duitsland moet gehalveerd worden. Dat betoogt de Duitse staatssecretaris van Landbouw Silvia Bender.

De zelfvoorzieningsgraad bij vlees ligt in Duitsland op 120% en de vleesconsumptie in Duitsland is het dubbele van wat de gezondheidsadviezen voorschrijven. Overgewicht en welvaartziekten geven maatschappelijke lasten, en daar wil Bender wat aan doen. Daarnaast heeft vleesconsumptie ook gevolgen voor het klimaat en milieu.

Steeds vaker voedselcrises

Klimaat, biodiversiteit en dierenwelzijn: Bender spreekt in een podcast van meerdere crises die tegelijk moeten worden aangepakt. Ook de klimaatverandering en uitsterven van dier- en plantensoorten noemt ze een veroorzaker van honger. “Als we het niet redden om onze ecosystemen werkend te houden, dan zullen we steeds vaker met voedselcrisissen geconfronteerd worden.”

Gevolgen voor veebezetting

Dit heeft gevolgen voor de veebezetting in Duitsland. Die zal volgens Bender flink moeten dalen als Duitsland de klimaatdoelen wil halen. Bovendien wil ze de verdeling van dieren over het land verbeteren. Er zijn bepaalde gebieden waar de veehouderij zich concentreert, terwijl andere gebieden nagenoeg vee-loos zijn. Dat klopt niet in de kringloopgedachte.

Verlaging van de vleesproductie vanwege hoge standaarden vergroot het risico op import van (goedkoop) vlees uit het buitenland. Om te voorkomen dat Duitse boeren een concurrentieachterstand oplopen wil het landsbouwministerie BMEL houderij-etikettering op vleesverpakkingen verplichten.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur


Beheer