Doorgaan naar artikel

Duitse start-up wil geur in stal verbeteren

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

De Duitse stad Osnabrück herbergt een broedplaats voor het ‘kweken’ van innovatieve start-ups in de agribusiness. In het centrum met de naam Seedhouse participeren tal van ondernemingen van naam, onder andere Big Dutchman.

Tot de meer lumineuze dan wel curieuze start-ups in de branche voor stalinventaris hoort het Duitse Farmerscent in Osnabrück. Het jonge bedrijf heeft een elektronisch gestuurde geurvernevelaar ontwikkeld. Het apparaat zorgt voor een aangename geuromgeving in de stal, niet zozeer ten behoeve van de boer maar van de dieren. Doel is vergroting van het welzijn door met behulp van een aangename geur de stress bij de dieren, op het ogenblik primair nog varkens en pluimvee, te verminderen, wat uiteindelijk de ziektedruk en daarmee de medicijneninzet reduceert. Dat allemaal is tenslotte weer goed voor de kwaliteit van het eindproduct.

Vloeistoffen met probiotische bacteriën

Aan de beheersing van het ‘geurklimaat’ in de varkensstal had tot dusver niemand gedacht, hoewel vandaag de dag alle andere voor de productie belangrijke zaken als voer, water, temperatuur en ventilatie met behulp van elektronica tot in de details zijn geregeld, aldus de overwegingen van Farmerscent-oprichter Victor grosse Macke (24) en zijn compagnon Alexander Grunwald. De geuren die door het apparaat worden verspreid kunnen bijvoorbeeld lavendel zijn of eucalyptus of een mengsel daarvan en worden geleverd in vloeistofvorm in flesjes van 250 cl. Tevens bevatten de vloeistoffen probiotische bacteriën.

De verwachting is dat het over een jaar rijp is voor een introductie op de markt

Met zijn innovatieve geurvernevelaar heeft Farmerscent al een prijs in de wacht gesleept. De vernevelaar – ‘de Duitsers zelf noemen het apparaat een ‘Diffuser’ – wordt op zo’n twaalf bedrijven in de aan agrarische bedrijven rijke regio Osnabrück getest en de verwachting is dat het over pakweg een jaar rijp is voor een introductie op de markt.

Een dergelijk ambitieus project kan door jonge starters zelden alleen tot een goed einde worden gebracht. Farmerscent komt uit ‘de stal’ van het innovatiecentrum Seedhouse. Dit is een publiek-privaat partnerschap van de deelstaat Nedersaksen en de lokale en regionale overheid (stad en district) in Osnabrück. Van private zijde participeren een fors aantal gevestigde mkb-ondernemingen uit primair de agribusiness en de it-branche in het Noordwest-Duitsland, waaronder bijvoorbeeld de mechanisatiefabrikanten Lemken en Grimme, stalbouwer Big Dutchman en allerlei voedingsbedrijven, waaronder pluimveeslachter PHW (Wiesenhof).

Financiële steun voor innovatieve ideeën

Seedhouse geeft ruimte en middelen aan start-ups met goede innovatieve ideeën en de participerende mkb’ers beloven daarbij een faire omgang met de start-ups en met elkaar. De start-ups beschikken via Seedhouse over toegang tot netwerken en mentoren uit gedeeltelijk wereldwijd leidende bedrijven uit de genoemde sectoren. De start-ups krijgen de eerste zes maanden financiële steun om hun idee om te zetten. Daarna wordt er overwogen in hoeverre het idee goed is voor een investering met het oog op introductie op de markt.

Veel start-ups bij Seedhouse

Het aantal start-ups onder de paraplu van Seedhouse is aanzienlijk. Zo is er een project met de naam Seedalive dat een snelle test voor de kiemkracht van zaden heeft ontwikkeld, maar ook een start-up die zich Neofarms noemt en een klein formaat broeikas voor gebruik binnenshuis op de markt brengt. Op 16 en 17 oktober houdt Seedhouse zijn jaarlijkse conferentie InnovateOS! met presentaties van innovaties, lezingen en workshops met deelname van vertegenwoordigers uit de research, bedrijfsleven en politiek.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Wim Verseput

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin