Duitse strijd tegen AVP gaat nieuwe fase in

De Duitse landbouwminister Julia Klöckner heeft de nationale varkenspestverordening aangepast.

Het is nu toegestaan om alle wilde zwijnen in een 5 kilometer brede zone rond de drie besmettingshaarden in de deelstaat Brandenburg af te schieten. Daar wordt volgens plan volgende week mee gestart.

Het gaat om alle wilde zwijnen in de zogeheten witte zone. Dit is een 5 kilometer brede strook, om de besmette gebieden. Deze strook is aan zowel de buiten- als de binnenzijde voorzien van een afrasteringen.

Zwijnenvrij corridor

De bouw van de eerste witte zone in Brandenburg is bijna gereed. Als in deze zone alle wilde zwijnen zijn afgeschoten, ontstaat een zwijnenvrij corridor. Deze aanpak wordt geadviseerd door specialisten uit Brussel van het EU Veterinary Emergency Team EUvet en heeft in België bewezen succesvol te zijn.

Tegelijk met de ontwikkeling van het witte gebied wordt gezocht naar kadavers van wilde zwijnen. In de deelstaat zijn tot tien november 141 besmette kadavers gevonden. Deze zijn aangetroffen in drie verschillende districten.

Buiten Brandenburg is tot dusver één besmet zwijn geschoten. Dat was in de deelstaat Saksen, ook langs de Poolse grens. Daar is 31 oktober melding van gemaakt.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.