Duitse varkensboeren voelen zich bestolen

19-11-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Na de verlaging van de varkensprijs deze week van € 1,27 naar € 1,19 per kilo is voor de Duitse boeren de maat vol.

Joachim Rukwied, voorzitter van de Duitse Boerenbond, spreekt zich daarom ook hard uit richting de ketenpartners. Rukwied: “Met de prijsverlaging is een nieuw dieptepunt bereikt. Het is beschamend en onverantwoord richting de varkenshouders. Hier wordt veel geld verdiend over de ruggen van onze boeren.”

Het is beschamend en onverantwoord richting de varkenshouders

Volgens de boerenvoorzitter is er namelijk geen afzetprobleem met varkensvlees. Bovendien beuren in grote delen van Europa varkensboeren een hogere prijs dan in Duitsland. Rukwied vindt het argument marktontwikkelingen een ongeloofwaardige reden van de inkoopzijde om de varkensprijs te verlagen.

Vrije val varkensprijs nog niet gestopt

In Duitsland werd begin van de week nog rekening gehouden met een gelijkblijvende opbrengstprijs van slachtvarkens. Niets is minder waar. De vrije val van de varkensprijs is nog niet gestopt. Begin dit jaar brachten varkens iets meer dan € 2 per kilo geslacht gewicht op. Er is dus ruim 80 cent van de prijs af. De mix van corona en Afrikaanse varkenspest drukt enorm zwaar op de varkensmarkt.

Noodhulp voor varkensboeren

De roep van varkenshouders om noodhulp wordt sterker in Duitsland, schrijft belangenbehartiger ISN. Om uit de kosten te komen, brengen varkens meer dan € 50 te weinig op, schrijft de bond. Van de luchtvaart tot de horeca, iedere sector krijgt coronasteun. De ISN is daarom van mening dat varkensboeren ook in aanmerking moeten komen voor noodhulp.

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.