Duitse varkensfile lijkt niet langer te worden

16-11-2020 | |
De nieuwe hammenverwerking vlak voor ingebruikname. Foto: Tönnies
De nieuwe hammenverwerking vlak voor de ingebruikname.

De prop slachtrijpe varkens in Duitse varkensstallen wordt vermoedelijk niet groter. Dat schrijft de Duitse belangenbehartiger voor varkenshouders, ISN.

Er is sprake van voorzichting optimisme bij deze organisatie. Reden is dat bij een aantal slachterijen die door corona noodgedwongen beperkt werken de capaciteit geleidelijk wordt opgevoerd.

Een van de slachterijen die op beperkte schaal draait, is de Tönnies-vestiging in Rheda-Wiedenbrück. Daar is afgelopen weken een nieuwe afdeling voor de verwerking van hammen gebouwd. De afdeling draait sinds vandaag, 16 november. Volgens het vleesbedrijf kunnen ze daardoor wekelijks 25.000 varkens meer verwerken in Rheda-Wiedenbrück dan voorheen.

Van minder druk op de varkensmarkt is echter nog geen sprake, meent de ISN. In Duitsland liggen nog steeds 600.000 varkens in de stallen die al naar de slachterij moesten. Het goede nieuws is de prop slachtrijpe varkens niet meer groeit, zo schrijft de ISN. Om het aantal varkens af te bouwen dat boven de markt hangt, moet de slachtcapaciteit verder omhoog.

Arbeidstijdwetgeving verruimen

Volgens het Duitse, federale ministerie van landbouw blijft de slachtcapaciteit met name achter bij de Tönnies-slachterijen in Rheda-Wiedenbrück en Sögel en de Vion-vestiging in Emstek. Landbouwminister Julia Klöckner heeft daarom onlangs haar collega van werkgelegenheid en sociale zaken gevraagd de arbeidstijdwetgeving voor de slachtbranche tijdelijk te verruimen.

De propvolle varkensstallen in Duitsland heeft ook gevolgen voor de varkensmarkt in omringende landen, die veel levende varkens naar Duitsland exporteren. In Denemarken, België en Nederland is veel prijsdruk bij de slachtvarkens en biggen als gevolg van het Duitse infarct bij de varkensafzet.

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.