Duitse varkenshouder profiteert niet van coulance Lidl

11-02-2021 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Supermarktketen Lidl in Duitsland heeft de inkoopprijzen van varkensvlees sinds de uitbraak van Afrikaanse varkenspest niet verlaagd. De Duitse varkenshouder ziet echter niets terug van dat geld.

Lidl heeft in een verklaring aan het Duitse vakblad TopAgrar aangegeven de inkoopprijzen van varkensvlees sinds de uitbraak van Afrikaanse varkenspest half september niet te hebben verlaagd. Dat Lidl de inkoopprijzen stabiel liet, wordt ook door slachterij Tönnies aan TopAgrar bevestigd, andere slachterijen willen geen uitspraken doen. Duitse varkenshouders zien echter niets terug van de coulance van de discounter, de slachterijen gebruiken het geld om hun eigen meerkosten te dekken.

20 cent per kilo aan extra kosten

Vanuit de vleesbranche wordt aangegeven dat de vleesverwerkers ongeveer 20 cent per kilo aan extra kosten maken door het wegvallen van een groot deel van de export. Het verschil tussen de inkoopprijs van Lidl en de huidige prijzen die varkenshouders krijgen, bedraagt echter 28 cent. Lidl koopt namelijk in voor € 1,47 en de noteringen stonden de afgelopen tijd gemiddeld op € 1,19. Wat er met de 8 cent die overblijft na aftrek van de meerkosten gebeurt, wordt niet duidelijk.

Foto: 2

Lidl wil Duitse landbouw promoten

Dat Lidl de afgelopen vijf maanden geen nieuwe prijsafspraken gemaakt heeft, past in de lijn dat de discounter de laatste tijd meer onderneemt om de Duitse landbouw te promoten. Zo betaalde het bedrijf € 50 miljoen aan het Initiative Tierwohl. Daarnaast heeft de discounter zeven weken lang de prijzen voor varkensvlees met 1 euro per kilo verhoogd.

Lidl maakte echter vorige week bekend hiermee te stoppen omdat andere supermarktketens de stap niet volgden, en Lidl dit merkte in de vleesverkopen. De discounter verkoopt vanaf volgende week 5 kg XXL-vleespakketten om zo de verkoop van varkensvlees te stimuleren en bij te dragen aan het verminderen van de varkensophoping bij de slachterijen.

van der Linde


Beheer