Duitse varkenshouderij beleeft grootste krimp ooit

27-06 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De Duitse varkenshouderij is afgelopen jaar sterker gekrompen dan ooit tevoren.

Het totale aantal varkens was in mei bijna 10% kleiner dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het statistische bureau Destatis. Qua prijszetting is Duitsland nog steeds marktleider in Europa, maar qua aantallen varkens heeft Spanje het stokje al een tijdje geleden overgenomen. Met zo’n 34,5 miljoen dieren telt Spanje een kwart van de varkens in de EU. Duitsland heeft er volgens de telling van begin mei nog zo’n 22,3 miljoen varkens.

Forse teruggang over de hele linie

Het varkensbestand in Duitsland krimpt nu al voor het vierde achtereenvolgende jaar. Maar nu gaat het wel ineens heel hard. In eerste instantie was het vooral de vermeerdering die een flinke stap terug zette, maar nu zet die sterkere daling ook in bij de vleesvarkens. Over de hele linie is nu sprake van een forse teruggang.

De Duitse vermeerdering liet vorig jaar al een daling zien van rond de 7%. Bij de biggen daalde het aantal toen met 6,6% en bij de fokvarkens met 7,4%. In beide gevallen is deze daling in het afgelopen jaar nog verder toegenomen. Het aantal biggen was begin mei nog eens 7,6% kleiner dan vorig jaar. En het aantal fokdieren is nog eens met 9,7% afgenomen.

10,3 miljoen vleesvarkens

Daar waar de daling in het aantal vleesvarkens tot nog toe redelijk beperkt bleef, is daar afgelopen jaar ook flink het mes ingezet. In totaal telde Duitsland met 10,3 miljoen vleesvarkens begin mei 8,7% minder dieren dan een jaar geleden. Er zijn vooral minder vleesvarkens in de categorie van 50 tot 80 kilo. Daarmee neemt de krapte in het aanbod in de komende tijd dus alleen maar toe.

Maar ook in de zwaardere klassen zijn er nu ook veel minder dieren dan een jaar geleden. De klasse 80 tot 110 kilo levend gewicht valt 6,7% kleiner uit dan vorig jaar in de zwaarste categorie van boven de 100 kilo worden 8,3% minder varkens geteld.

Eén op de tien is afgelopen jaar gestopt

Op 3 mei van dit jaar telde Duitsland nog 17.900 varkensbedrijven. Dat betekent dat er in het afgelopen jaar zo’n 1.900 bedrijven zijn gestopt. Dit komt neer op een krimp van 9,6%. Bijna één op de tien varkenshouders in Duitsland is dus gestopt in het afgelopen jaar.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer