Duitse varkensmarkt komt in beweging

13-11-2019 | |
Foto: Henk Riswick -
Foto: Henk Riswick

De stemming op de Duitse varkensmarkt verbetert.

Hoewel slachterijen zeggen dat ze voldoende varkens hebben, is en blijft de vraag groot. Handelaren die aan Duitse slachterijen leveren hadden woensdagochtend 13 november al vroeg een mail in de bus dat de varkensprijs met 3 tot 5 cent zou gaan stijgen. Dat alles om te voorkomen dat ze de varkens elders leveren. Want na de verhoging van de Nederlandse noteringen en de vlakke koers die de Duitse markt bleef varen, kregen de Duitse slachterijen minder dieren uit Nederland aangeleverd.

Vleesafzet blijft goed lopen

Het zijn dieren die ze niet willen missen, want de vleesafzet blijft goed lopen. Dat blijkt wel uit het feit dat veel Nederlandse slachterijen op zaterdag slachten of dit willen gaan doen. Handelaren noemen het opvallend dat in de weken dat er minder varkens komen de verwerkingscapaciteit wordt opgeschroefd. Slachterijen wijzen op het wegvallen van slachtdagen met de kerst. Ze willen leveringen naar voren halen. Handelaren voorzien dat varkenshouders daar weinig animo voor hebben. Mesters hebben lang moeten wachten voor er geld verdiend werd. ‘Waarom zou je als varkenshouder in een stijgende markt half november al lichtere dieren gaan leveren, terwijl je dure biggen hebt opgelegd?’, is de vraag die handelaren opwerpen.

Bovendien is het biggenaanbod krap en ontregelt eerder leveren het systeem. De kans is groot dat nieuwe biggen niet eerder geleverd kunnen worden, dus zou de afdeling leeg komen te staan. Het algehele gevoel is dat de echte oogsttijd in varkensland op het punt staat om aan te breken. ‘Nu gaat het gebeuren. We gaan naar de € 2!’, is het gevoel. En wellicht erdoor. In bespiegelingen die wat verder rijken, wordt de hoogste varkensprijs in april volgend jaar verwacht als Nederland ziektevrij blijft.

Pas op de plaats

De Nederlandse varkensnoteringen maken deze week een pas op de plaats. De DCA Beursprijs 2.0 blijft staan op € 1,81 per kilo geslacht gewicht, Vion op € 1,98 (€ 1,817 ex btw) en Compaxo en Pali Group noteren ook onveranderd op € 1,75 en € 1,93 (€ 1,77 ex btw) per kilo. Alleen Van Rooi Meat zet een plusje van 2 cent naar € 1,76 per kilo. Daarmee komt de varkensprijs weer in lijn met andere noteringen die twee weken geleden 5 cent verhoogden.

Duitse varkensprijs maakt stappen

De Duitse varkensprijs maakt nu ook stappen. Producentenkoepel VEZG stelde zijn Vereinigungspreis met € 0,04 naar boven bij. De toonaangevende Duitse varkensprijs komt daarmee op € 1,89 per kilo uit. Een prijsverhoging is iets waar de grote Duitse slachterijen weinig voor voelen. Al weken verkondigen zij dat de varkensmarkt het best af is bij een stabiele koers tot in het nieuwe jaar. Schoorvoetend volgt slachterij Tönnies echter het signaal vanuit producentenkant en zet zijn notering ook omhoog naar € 1,89. Vion GmbH doet dat niet. De Duitse tak van Vion blijft ook deze week € 1,85 als basis voor de uitbetaling aanhouden. De verbeterde stemming en beweging op de Duitse markt wordt ook door handelaren en boeren in ons land positief ontvangen. Doordat de Duitse markt niet bewoog viel ook in ons land de stijging van de varkensprijs na een eerste aanzet weer stil. Dit bied openingen om ook hier opnieuw een plus op de noteringen te krijgen.

Prognose: prijsstijging

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer