Duitse varkensmarkt plust

05-02-2020 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

In tegenstelling tot de Duitse varkensmarkt die al flink opgeruimd is (de slachtgewichten daalden 800 gram in 2 weken), hebben de Nederlandse slachterijen nog ruim voldoende aanvoer.

Daar komt bij dat de ophef na filmen in een slachterij bij menig slachterij gevolgen heeft. De bandsnelheid gaat omlaag en slachterijen zijn waakzamer dan ooit op de procedures en werkwijzen tijdens het slachtproces. Sommige slachterijen slachten daardoor minder dieren. Aan de andere kant is het hoopgevend dat andere slachterijen afgelopen en deze week de zaterdag inlasten als extra slachtdag. Dat is voor handelaren een teken dat het niet slecht gaat. ‘Als de slachter eraan zou verliezen, zou hij dat niet doen’, is de redenatie.

Aanhoudende onzekerheid

Doorslaggevend voor de prijsstelling deze week is echter de aanhoudende onzekerheid vanuit China. De overheid heeft in meer dan de helft van de regio’s de nieuwjaarsvakantie met een extra week verlengd. In zeker 21 Chinese provincies, gemeenten en regio’s is bedrijven gevraagd om op z’n vroegst pas weer op 10 februari open te gaan. Voor de provincie Hubei, het epicentrum van het virus, geldt 14 februari als eerst mogelijke herstartmoment.

Betalingsverkeer ligt plat

Doordat arbeiders niet aan de slag kunnen, ligt het verladen van schepen stil. Maar daardoor komen de vriescontainers ook niet terug voor herbevoorrading. En doordat het betalingsverkeer ook plat ligt, worden nieuwe ladingen niet verscheept.

Dit alles maakt dat slachterijen een afwachtende houding aannemen. De prijzen op de Nederlandse markt bewegen zich deze week daarom onveranderd voort.

Strategische zet

In Duitsland vergrootte producentenkoepel VEZG de spanning en tweespalt die vorige week ontstond niet verder, maar liet zijn Vereinigungspreis onveranderd staan op € 1,85 per kilo. Anders had de patstelling geheid voortgeduurd, maar door deze strategische zet lag de bal nu bij de slachterijen om te reageren. Nederlandse handelaren merken dat Duitse slachterijen de varkens goed kunnen gebruiken. Dat blijkt ook uit de noteringen, want er komt weer een einde aan de ‘Hauspreise’; de grote slachterijen plussen deze week met de € 0,03 die de VEZG vorige week in de onderhandelingen bracht en komen daarmee op € 1,85 per kilo. ‘Met pijn in het hart’, volgens één van de grote slachterijen. Niet alleen vanwege de situatie in China, maar ook het risico op afwaardering van de ingevroren vleesvoorraden als AVP uit Polen toch de grens weet over te steken.

Goed nieuws

De plus op de Duitse markt is goed nieuws voor varkenshouders in ons land. De kans is groot dat Nederlandse noteringen volgende week de verhoging volgen die de Duitse varkensmarkt vorige en deze week als tweetrapsraket kende. En als daar volgende week het nieuws bij komt dat de verplichte nieuwjaarsvakantie in China eindigt, vergroot dat de opwaartse krachten in de markt. Dan komt niet alleen het goederenverkeer weer op gang, maar kunnen ook de contractonderhandelingen weer worden opgestart. Daarbij komt de verwachting dat het aanbod van slachtvarkens de komende weken daalt, wat ook een stuwend effect op de prijs heeft.

Prognose: licht stijgend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer