Doorgaan naar artikel

Duitse varkensprijs naar nieuw record

Foto: Henk Riswick premium

Foto: Henk Riswick

De paasverkopen lonken en het aanbod van slachtrijpe dieren is in Duitsland zeer beperkt.

Volgens marktdeskundige Matthias Quaing van ISN hebben de Duitse varkenshouders geen dieren achtergehouden en de afgelopen weken volop geleverd. Toch blijft het aantal slachtingen in Duitsland de afgelopen weken steken op slechts 740.000 per week. In een land met een slachtcapaciteit van 1,1 miljoen dieren per week, krabben slachterijen zich dan achter de oren en gaan moeite doen om aan dieren te komen. En met de paasverkopen in het zicht, willen varkenshouders meeprofiteren.

Dat maakt dat de Duitse varkensprijs na een aantal vlakke weken weer beweegt. Producentenkoepel VEZG zet zijn Vereinigungspreis op € 2,33 per kilo geslacht gewicht. Dat is € 0,05 hoger dan het prijspeil van de afgelopen weken.

Of de slachterijen ook gaan profiteren, is iets waar ze zelf vraagtekens bij zetten. De vleesmarkt is ruim voorzien van producten, dus een meerprijs beuren is zelfs voor Pasen volgens een van de grote Duitse slachterijen ‘een uitdaging’. Ze gaan die uitdaging echter niet uit de weg en verhogen ook hun eigen noteringen met € 0,05 naar € 2,33 per kilo. Een prijspeil dat in de eurotijd nog niet eerder zo hoog lag. De Duitse notering benaderde en doorsteeg de magische grens van € 2 een aantal keren. € 2,02 en € 2,03 per kilo geslacht gewicht in 2020 en 2021 waren de toppers in de afgelopen jaren. Het huidige prijspeil ligt daar 15% boven.

De Duitse opsteker heeft deze week nog geen invloed op de prijzen in ons land. Zowel Compaxo (€ 2,09) als Van Rooi Meat (€ 2,08) houden net als Vion (€ 2,33) hun noteringen onveranderd. Door de uitval van de slacht bij Gosschalk komen slachterijen makkelijk aan voldoende varkens om in de vraag te voorzien. En daarbij tonen de slachterijen wel duidelijk kooplust. De handel gaat vlot en slachterijen verwerken liever wat meer dieren dan minder. Dieren van de planning halen lukt zelfs niet, zo merken handelaren. Dat voedt het gevoel dat ook in ons land ruimte is voor een opleving.

Hoewel Nederlandse slachterijen nog niets zeggen te merken van extra paasvraag, verwachten varkenshandelaren dat de Nederlandse slachterijen volgende week er niet aan ontkomen het Duitse voorbeeld te volgen.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin