Duitse varkensprijs stabiliseert

De druk op de varkensmarkt is onveranderd groot. Van de aangekondigde verlichting van de coronamaatregelen is op de varkensmarkt nog niets te merken.

Deze week wordt er nog meer vlees verscheept naar Azië dan de afgelopen weken. En waar dat niet kan, komt de klap nog harder aan. De Belgische varkensprijzen staan daardoor nog meer onder druk dan die in ons land. En waar dat wel kan, daalt de prijs ook. Het exportgerichte Denemarken dat zijn varkensprijs normaal met kleine stappen verlaagt en iedere stap omlaag het liefst met een pas op de plaats de week erop afwisselt, wordt deze week in 1 klap ruim 8 cent per kilo afgetikt. Dat is kenmerkend voor de druk op de wereldmarkt.

Uitkomsten van massale coronatesten onder slachterijpersonee

In Duitsland wordt daarbovenop met de nodige spanning uitgekeken naar de uitkomsten van de massale coronatesten die er onder slachterijpersoneel worden gehouden. Het uitvallen van één varkensslachterij vorige week resulteert er al in dat er varkens boven de markt hangen. En dat terwijl het aanbod van varkens niet groot is. Als het grootschalige onderzoek leidt tot productieverlaging of sluiting van meer locaties, zal dat effect exponentieel toenemen.

Stabiele notering

Hoewel onder die omstandigheden verdere prijsval voor de hand ligt, noteert de Duitse varkensprijs na 3 weken forse prijsval weer eens stabiel. Hoewel niet iedere slachterij zich daarin kan vinden, noteren ook de grote slachterijen onveranderd op € 1,60 per kilo. Vion GmbH maakt daarbij het voorbehoud dat dit geldt tot en met zaterdag.

Politieke steun

Wat ongetwijfeld mee heeft gespeeld in het breken van de val is dat de Duitse producenten politieke steun hebben gezocht. Waar andere sectoren worden gecompenseerd voelen zij zich alleen staan bij de forse prijsval die ze door de coronacrises voor hun kiezen krijgen.

Nederlandse handelaren verheugd

De onveranderde varkensprijs is een signaal waar Nederlandse handelaren verheugd op reageren. Het kan wat rust in de markt brengen. Het bezorgt Nederlandse slachterijen hoofdbrekens bij de prijsbepaling. De verlaging van de Beursprijs met 7 cent naar € 1,43 en de notering van Vion met 9 cent naar € 1,56 (€ 1,43 ex btw) geven ruimte tot verdere daling. Maar met het gelijke spel in Duitsland verlaagt Compaxo veel minder; met 3 cent naar € 1,37 per kilo geslacht gewicht. Westfort en Van Rooi Meat waren bij het sluiten van dit artikel nog niet bekend.

Hoewel de prijsdruk nog steeds volop aanwezig is, valt zowel onder slachterijen als handelaren tussen de regels het gevoel te bespeuren dat de grootste prijsval voorbij is. Dat de bodem in zicht komt. De onveranderde Duitse prijs zal dat gevoel versterken.

Prognose: prijsdruk.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.