Doorgaan naar artikel

Duitse varkensprijs stijgt

Varkens laden voor transport. Foto: Henk Riswick premium

Varkens laden voor transport. Foto: Henk Riswick

Het hing al weken in de lucht, maar nu heeft de Duitse producentenkoepel VEZG dan de stap gezet om zijn toonaangevende varkensnotering te verhogen.

Na negen weken op € 2,33 per kilo te hebben gestaan, stijgt de Vereinigungspreis voor varkens naar € 2,38 per kilo geslacht gewicht. De Duitse slachterijen volgen de verhoging met enige reserve. “We gaan proberen deze verhoging in onze afzetmarkt terug te halen, maar dat zal niet makkelijk zijn”, zo klinkt het. Ook Nederlandse slachterijen noemen het tegenvallende volume van de afzet bij het huidige prijspeil als zorgenpunt.

Volgens Nederlandse handelaren mocht Duitsland ook nog wel wat verhogen voordat het voor Nederlandse varkenshouders aantrekkelijk is om daar te leveren. De beperktere gewichtsrange bij afleveren en extra kosten voor exportkeuring en transport, maken afleveren over de grens al snel een dubbeltje per kilo duurder

Het huidige prijsverschil maakt die balans anders. Toch verwachten handelaren geen grote uitstroom van slachtvarkens naar Duitsland. Een logischer gevolg is dat de Nederlandse markt de Duitse prijsstijging volgende week volgt.

Deze week zijn de kaarten geschud op de Nederlandse markt. De notering van Vion blijft staan op € 2,38 (€ 2,183 per kilo ex btw) en de andere grote slachterijen houden hun noteringen eensgezind op € 2,13 per kilo ex btw.

Volgende week kan er dus wel weer beweging komen. Niet alleen door de beweging op de Duitse markt. Varkenshandelaren noemen de vraag naar varkens goed. En gaandeweg de week merkten ze dat slachterijen gretiger worden. Door de goede weersverwachting voor het Pinksterweekend stijgt de vraag naar grillvlees. En waar tot nog toe vraag en aanbod redelijk in evenwicht waren, is er nu niet alleen een stijgende vraag, maar kan de Duitse prijsverhoging ook aan de aanbodkant zijn invloed hebben. Als varkens mogelijk duurder worden, hebben varkenshouders minder haast om te verkopen. Afnemers noemen wel het argument dat volgende week een slachtdag minder telt, maar als varkenshouders dieren vasthouden zijn er ook minder dieren om in de vraag te voorzien. De kans op een plusje is ook voor de Nederlandse markt groot.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin