Duitse varkensprijs zet grote stap terug

28-09 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

‘Alles wordt duurder, behalve het varken’. Duitse varkenshouders reageren verrast op de grote daling die de noteringen deze week maken.

Dat er iets zou gebeuren, is geen verrassing, maar een prijsdaling van € 2,10 naar € 2,00 per kilo verrast ook de marktdeskundigen van de ISN. Deze maand lopen veel energiecontracten af, en dan zitten varkenshouders hier niet op te wachten, zo klinkt het. In de dagelijkse nieuwsbrief noemt ISN het onbegrijpelijk dat slachterijen de prijsdruk opnieuw op het begin van de keten afwentelen. Productie onder de kostprijs is voor varkenshouders niet vol te houden en dat schaadt ook het toekomstperspectief van slachterijen.

Rigoureuze ingreep

De beslissing tot de rigoureuze ingreep lijkt op het allerlaatste moment genomen. Vlak voor de bekendmaking van de Vereinigungspreis gingen meerdere bronnen nog uit van een verlaging van € 0,05 per kilo. Vanuit de slachterijen kwam het voorstel om ineens naar de door hen zo begeerde € 2,00 te zakken en dat niveau ook volgende week vast te houden. De gedachte daarachter is om geen zachte heelmeester te zijn, maar in een keer een goede stap te zetten wat moet voorkomen dat de prijs in een neergaande spiraal raakt. Het lijkt erop dat VEZG voor die oplossing heeft gekozen.

Met de forse prijsval staat de Duitse markt ongeveer gelijk aan het prijspeil in ons land. Op de Nederlandse markt heerst nog relatieve rust. DCA corrigeerde zijn Beursprijs met een cent naar € 1,95 per kilo en de slachterijnoteringen blijven deze week ongewijzigd. Vion maakte maandag 26 september een onveranderde notering op € 2,07 (€ 1,899 ex btw) bekend. Compaxo (€ 1,81) en Van Rooi Meat (€ 1,82) noteren ook stabiel.

Bang voor prijsval

Hoewel de noteringen de week stabiel blijven, is niet iedereen er gerust op dat het huidige niveau behouden blijft. Handelaren zijn bang dat Nederlandse noteringen volgende week de prijsval volgen. De DCA Beursprijs staat nog altijd een cent of 4 voor op de slachterijnoteringen. Die kan deze beweging in de markt aangrijpen om verder te corrigeren. Die min kan voor slachterijen weer aanleiding zijn om toch ook te verlagen.

Slachterijen weerspreken die angst strijdbaar. Ze zijn voornemens om de rug recht te houden in onderhandelingen met hun afnemers. Toch zal het vooral afhangen van de verkopen. Dat er meer tegenbiedingen komen is te verwachten, maar als afnemers gaan knijpen in volume doordat ze in andere landen goedkoper terecht kunnen, dan kan het de stelligheid van die bewering inboeten.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer