Doorgaan naar artikel

Duitse varkensprijs zet opnieuw stap omhoog

Duitse varkensprijs omhoog premium

Foto: Jan Willem Schouten

Het hing al even in de lucht en menigeen had erop gerekend dat de Duitse varkensprijs vorige week al zou stijgen, net als de week ervoor.

Vorige week gebeurde het niet, maar nu stijgt de Duitse varkensprijs alsnog. En net als twee weken geleden ook met een significante stap; € 0,05 per kilo geslacht gewicht. Dat brengt de Vereinigungspreis op € 2,43 per kilo geslacht gewicht. De Duitse slachterijen volgen door hun noteringen ook naar € 2,43 te verhogen. Maar dat gebeurt wel met tegenzin.

‘Gevaarlijk spel’

De prijsverhoging komt namelijk niet zozeer door grote vraag naar vlees in de markt, maar door krapte in het aanbod. Duitse slachterijen draaien lang niet op volle toeren en willen zij hun marktaandeel behouden en hun aanvoer veiligstellen, dan moeten ze mee in de prijsverhogingen die vanuit productenkant worden gedicteerd in deze verkopersmarkt. Ze betitelen de prijsstijgingen echter als ‘gevaarlijk spel’. Ze zijn bang dat consumenten varkensvlees op een gegeven moment links laten liggen als de prijs oploopt. “Het volume dat we afzetten, mag niet inzakken, want dan hebben we ook bij het huidige aantal slachtingen een groot probleem”, klinkt het waarschuwend.

Ook in ons land zijn de omstandigheden heel gunstig voor varkenshouders en -handelaren. De vraag naar varkens is goed en slachtrijpe dieren zijn goed te plaatsen. Dat komt ook hier door het overzichtelijke aanbod, al is de krapte lang niet zo groot als in Duitsland. Waar voor deze week door sommigen werd gevreesd dat er extra dieren vrij zouden komen, omdat varkenshouders vorige week geen haast hadden met afleveren in de hoop op prijsverhoging, blijkt die angst ongegrond. Varkenshandelaren hebben zelfs de indruk dat het aanbod deze week nog wat kleiner is dan vorige week.

En hoewel varkenshouders niet klagen bij het huidige prijsniveau, is er ook hier een gevoel dat de varkensprijs kan stijgen. Het aanbod houdt niet over en lijkt de komende weken zeker niet groter te worden. En als het andersom was, bij ruim aanbod komt de prijs al snel onder druk, daarom heerst er een optimistische stemming.

De varkensnoteringen zijn in ons land deze week echter nog overwegend prijshoudend. Na Vion (€ 2,43) op maandag, maakten Compaxo en Van Rooi Meat woensdagmiddag onveranderde noteringen bekend. Beide slachterijen hanteren € 2,16 als uitbetalingsprijs. Maar Westfort reageert al wel op de Duitse prijsstijging. De notering van de slachterij in IJsselstein stijgt deze week van € 2,16 naar € 2,18 per kilo. Andere slachterijen zullen dat allicht volgende week in de bepaling van hun noteringen meenemen.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jacco Keuper

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin