Doorgaan naar artikel

Duitse varkensprijzen blijven nog gelijk

Slachterijen klagen al weken over moeizame vleesverkopen. - Foto: Boerderij premium

Slachterijen klagen al weken over moeizame vleesverkopen. - Foto: Boerderij

De Duitse VEZG hield woensdag12 juli de Vereinigungspreis voor varkens gelijk op een niveau van € 2,50 per kilo geslacht gewicht.

Ook bij slachterij Tönnies blijft de varkensprijs onveranderd; Vion Duitsland was niet bereikbaar, maar zal daar niet veel van afwijken.

Slachterijen klagen al weken over de moeizame vleesverkopen, waarbij het niet lukt om de hogere kosten voor inkoop terug te verdienen. Met de start van de vakanties is dat nog versterkt. Industrieën draaien op een lager pitje en zijn terughoudend om duur product in voorraad te maken.

Krap aanbod vleesvarkens

Aan de andere kant is het aanbod vleesvarkens krap, mede als gevolg van de lagere groei in de stallen. Duitsland kampt sowieso al met fors minder slachtingen; van januari tot mei werden vergeleken met vorig jaar ruim 10% minder binnenlandse varkens geslacht. De laatste weken is het verschil nog groter. Daardoor nam de invoer met 17% toe.

Dat de varkensmarkt moeizamer verloopt, blijkt ook op de laatste internetveiling Teleporc. De gemiddelde prijs daalde deze week met € 0,03, waarbij niet alle aangeboden varkens werden verkocht.

Grootste prijsstijgingen Nederland voorbij

Ook in Nederland zijn de grootste prijsstijgingen achter de rug. Vanwege het prijsverschil met Duitsland deden een aantal slachterijen vorige week nog een paar cent bij de prijs; anderen kozen voor stabiele prijzen. Om in lijn te blijven noteert Van Rooi deze week nog € 0,03 hoger; Vion houdt de prijs voor de tweede week op € 2,31 (exclusief btw).

Deze week ook een rode notering op het overzicht: woensdag verlaagde Compaxo – een van de slachterijen die vorige week verhoogde – de prijs met € 0,01 naar € 2,27 per kilo.

Prognose: stabiele varkensprijzen.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
René Stevens

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin