Duitse varkenssector wil verplichte labeling varkensvlees

23-02-2022 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Een herkomst- en houderijlabel moet de verkoop van varkensvlees van eigen bodem stimuleren.

De Duitse varkenshouderij roept de federale minister van landbouw op om te komen met een verplicht herkomst- en houderijlabel voor varkensvlees. Zo’n label moet er snel komen, schrijven de boerenbonden van Nedersaksen en Westfalen-Lippe in een gezamenlijk persbericht. Wachten op een Europese regeling voor certificering van vlees duurt veel te lang, zeggen de boerenvertegenwoordigers. Een label biedt tevens de mogelijkheid om het 5xD-principe te vermelden (geboren, opgefokt, gemest, geslacht en verwerkt in Duitsland, red.).

Voor vers en verwerkt vlees

De boerenbonden willen dat snel werk wordt gemaakt van zo’n label voor vers en verwerkt varkensvlees. Consumenten hebben tegenwoordig veel belangstelling voor de wijze waarop varkens worden gehouden en de sociale omstandigheden voor werknemers in de vleesverwerking. Als voor de consumenten duidelijk is dat deze zaken zijn geregeld en geborgd, zijn ze ook eerder bereid Duits vlees te kopen, stellen de boerenbonden.

Door onder meer corona en Afrikaanse varkenspest zit de Duitse varkenshouderij in economisch zwaar weer. Een verplicht label wordt door de varkenshouders gezien als uitweg uit de crisis.

Vlees & merken: Food&Agribusiness zet informatie over vlees als merk of concept op een rij. Ga naar FoodAgribusiness.nl/vlees-merken

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur


Beheer