Duitse varkensslacht maakt flinke duikeling

25-05 | |
Varkens aan de slachtlijn in een Duitse slachterij. - Foto: ANP
Varkens aan de slachtlijn in een Duitse slachterij. - Foto: ANP

Ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar daalde het aantal geslachte varkens in Duitsland in het eerst kwartaal van 2021 met 4,2%.

De varkensslachtactiviteit in Duitsland maakte in het eerste kwartaal van 2021 een flinke duikeling. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar daalde het aantal geslachte varkens met 4,2%. Dat meldt landbouwmarktbureau AMI aan de hand van de cijfers van Destatis.

Ruim 12 miljoen varkens

AMI stelt vast dat de dalende trend van vorig jaar zich in de eerste drie maanden heeft voortgezet. Er kwamen ruim 12 miljoen varkens aan de haak. Het aantal uit de buurlanden betrokken varkens daalde apart bekeken bijzonder sterk, namelijk met 61%. De vraag naar buitenlandse varkens was klein wegens achterstanden bij de verwerking als gevolg van de coronabeperkingen in de slachterijen. In het eerste kwartaal kwam daarin volgens AMI weinig verandering. Tegelijkertijd neemt de vraag naar vleesvarkens elders in Europa toe, vooral in Polen en Spanje, terwijl de vraag naar vlees in Duitsland stagneert.

Slinkende varkensstapel

Een belangrijke factor voor de dalende trend bij de oosterburen is tevens de gestaag slinkende varkensstapel. In Denemarken worden ook duidelijk meer varkens geslacht. Danmarks Statistik meldt in het eerste kwartaal ten opzichte van vorig jaar een plus van 6,5%. Dat komt neer op een groei van 0,6 miljoen varkens naar 5,1 miljoen.

Capaciteitsproblemen wegens corona in de slachterijen leiden tevens tot de aflevering van zwaardere varkens dan gebruikelijk. Dat laatste geldt ook voor Duitsland. De vleesproductie levert daardoor ook naar verhouding minder in.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteurBeheer