Doorgaan naar artikel

Duitse vleesveehouders moeten geld bijleggen

Vleesveebedrijf in Duitsland. Foto: Henk Riswick

Vleesveebedrijf in Duitsland. Foto: Henk Riswick

Vleesveehouders in Duitsland schieten er momenteel geld bij in door de weggevallen vraag uit het horecabedrijfsleven. Dat meldt de Nedersaksische boerenbond Landvolk, onderdeel van federatie het Bauernverband (DBV).

Juist de duurdere uitsnijdingen van het rund zijn daardoor duidelijk minder gevraagd. “Dat heeft tot een massieve prijsdaling bij de verkoop van vleesstieren en slachtkoeien geleid”, zegt Alber Hortmann-Scholten, zakelijk leider van de producentenverenigingskoepel Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch op de site van Landvolk.

Kosten vleesveehouders lagen al hoger

De afzet naar Italië en Spanje is bovendien compleet stilgevallen wegens de coronacrisis veroorzaakte logisitieke problemen, aldus Landvolk. Een bijkomende nadelige factor is dat de vleesveehouders na twee droge zomers op rij in de meeste gevallen voer hebben moeten bijkopen, waardoor de kosten hoger zijn uitgepakt dan anders. Vleesveehouder Martin Lüking, voorzitter van de rundvleescommissie van Landvolk, zegt dat hij op elke verkochte vleesstier € 150 verliest.

Dieren nu slachtrijp

De vleesveehouderij is veelal nu gedwongen om te verkopen daar nogal wat van hen speciaal naar de Pasen hadden toegewerkt. De dieren zijn daarom nu slachtrijp. Bijkomende teleurstelling is dat de retailers niet meewerken en met speciale aanbiedingen de consument over de streep proberen te trekken.

Beheer
WP Admin