Vrouw doet boodschappen in een supermarkt in Duitsland. De Duitse consument betaalde in juli van dit jaar voor verse voedingsproducten meer dan in dezelfde maand in 2020.- Foto: ANP
De Duitse consument betaalde in juli 4,3% meer dan in dezelfde maand in 2020 voor verse voedingsproducten als vlees, zuivel en groente.
Dat meldt landbouwmarktbureau AMI aan de hand van zijn maandelijks geactualiseerde index voor deze categorie voeding, de AMI-Frischeindex. De stijging is volgens de rekenaars van het bureau duidelijk sterker dan in de voorafgaande maanden.
Voor voeding in het algemeen moest eveneens 4,3% meer worden betaald. Dat blijkt uit de cijfers van Destatis, het Duitse CBS. De prijzen van levensmiddelen stegen iets harder dan prijzen voor andere producten. Deze stegen met 3,8% in vergelijking met juli 2020.
Kostenstijging bij producenten
De stijging is deels een gevolg van de gestegen kosten bij de producenten. Deels speelt de btw een rol. Die werd een jaar geleden in verband met de coronapandemie tijdelijk verlaagd en is nu weer verhoogd.
Eieren voerden de prijsstijging aan, met een stijging van 14%, gevolgd door aardappelen met 11,4%. Ook groente steeg flink in prijs, met ruim 8%. Dit ondanks het in de zomer doorgaans grotere aanbod groente, waardoor normaal vaak sprake is van lagere prijzen. Relatief licht stegen de prijzen van rund- en varkensvlees. Hier beperkte de prijsverhoging zich tot respectievelijk 2,4% en 2,3%.