Duitse vrijstelling neonics geldt voor 127.000 ha bieten

08-01-2021 | Laatste update op 08-11 | |
Vergelingsziekte in suikerbieten. - Foto: Mark Pasveer
Vergelingsziekte in suikerbieten. - Foto: Mark Pasveer

Bietentelers mogen in zeven deelstaten in Duitsland dit voorjaar bietenzaad gebruiken met een neonicotinoïde in de zaadcoating.

De ontheffing geldt voor de werkzame stof thiamethoxam, meldt de Duitse nieuwssite AgrarZeitung. Het betreft de deelstaten Sleeswijk-Holstein, Nedersaksen, Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Pals, Hessen, Baden-Würtenberg en Beieren. In de regio’s waar de ontheffing geldt is vorig jaar zo’n 127.000 hectare bieten geteeld, blijkt uit gegevens van de Duitse voedselautoriteit BVL. Dat is ongeveer een derde van het totale Duitse bietenareaal. Dankzij de ontheffing zijn jonge bietenplanten langere tijd beschermd tegen bladluizen die het vergelingsvirus kunnen overbrengen.

Noodvergunningen

De Duitse bieten hadden in 2020 veel last van het vergelingsvirus. De deelstaat Rijnland-Palts meldde dat vorig jaar 12.500 hectare bieten zwaar was aangetast. Op basis van schadegegevens van de Agricultural Information Service Zuckerrübe (LIZ) heeft het BVL voor ongeveer driekwart van het bietenareaal noodvergunningen afgegeven voor Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. In Baden-Würtenberg geldt de derogatie op ongeveer twee derde van het bietenareaal. In Beieren vertoonde 87% van de bietenpercelen vorig jaar verschijnselen van vergelingsziekte.

Het ministerie van Landbouw in Nederland geeft geen ontheffing voor de toepassing van Cruiser SB (thiamethoxam) in bietenzaad. Er loopt nog een aanvraag vanuit de bietensector voor een ontheffing voor de insecticiden Batavia en Closer in suikerbieten.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer