Duitse welzijnsregels worden aangescherpt

23-06 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Duitse landbouwminsiter Cem Özdemir komt met extra dierwelzijnsregels voor melkvee en kalkoenen.

Die diergroepen vallen nu nog buiten de dierwelzijnswet, de zogenoemde Tierschutz-Nutztierhaltungsverordnung. Het gaat daarbij om minimum normen waar bedrijven aan moeten voldoen, zo meldt Agrarzeitung. Daarbij wil de minister ook preventieve maatregelen bevorderen. Die moeten de regel worden en niet meer de uitzondering zijn.

Veehouderij hervormen

De dierwelzijnsmaatregelen zijn onderdeel van een groter plan om de veehouderij te hervormen. Daarbij is een belangrijke opdracht om de ontwikkeling van de omvang van de veehouderij klimaat- en milieubestendig te maken. De omvang van de veestapel moet weer gaan stroken met de hoeveelheid grond die beschikbaar is. Om veehouderij in lijn te brengen met milieu, klimaat en biodiversiteit hanteert de ‘groene’ minister het motto ‘minder dieren beter houden’.

Özdemir wil de inzet van veehouders om het dierwelzijn te verhogen meetbaar maken. Dat gaat gebeuren aan de hand van een verplicht houderijetiket dat op verpakkingen van dierlijke producten wordt geïntroduceerd. Dat zijn de bouwstenen voor een toekomstbestendige veehouderij alsook een aanpassing van de vergunningverlening voor stallenbouw.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer