Duitse winkelprijs voeding stijgt bijna 0,1% per dag

16-06 | |
Bij boter zijn de prijsverhogingen in Duitsland al twee maanden achtereen opvallend groot. Foto: Canva
Bij boter zijn de prijsverhogingen in Duitsland al twee maanden achtereen opvallend groot. Foto: Canva

De voedingsmiddelenprijzen stijgen de laatste maanden in de Duitse winkels bijna 0,1% per dag.

Daarmee gaan de prijzen daar op dit moment nog sterker omhoog dan in Nederland. Sinds eind vorig jaar zijn voedingsmiddelen voor de Duitse consumenten 9,4% duurder geworden. In Nederland gingen de prijzen in dezelfde periode met 6,4% omhoog. Op jaarbasis kent Duitsland een prijsstijging bij voeding die zich inmiddels in de dubbele cijfers bevindt. Ten opzichte van mei vorig jaar is voeding voor de Duitse consument 11,1% duurder geworden, in Nederland bedraagt het verschil 9,1%.

Brood, varkens- en pluimveevlees en boter

In vergelijking met Nederland springen er wel een paar prijsverhogingen in Duitsland bovenuit. Dat geldt met name voor brood, varkens- en pluimveevlees en boter. De prijzen van deze producten zijn in Duitsland veel sterker verhoogd dan aan deze kant van de grens.

De consumentenprijs van pluimveevlees is vorige maand in Duitsland met 11,2% verhoogd ten opzichte van april dit jaar. Het gevolg daarvan is dat het prijsverschil op jaarbasis ineens toeneemt van 11,9% in april naar 23,8% in mei. In Nederland bedroeg het verschil vorige maand nog 12,7% ten opzichte van vorig jaar mei.

Prijsverhogingen boter groot

Bij boter zijn de prijsverhogingen in Duitsland al twee maanden achtereen opvallend groot. In april werden de prijzen 13,5% verhoogd ten opzichte van maart en in mei volgde nog een prijsverhoging van 9,6%. Daarmee draaien de Duitse winkeliers bij boter veel sterker aan de prijsknoppen dan hun Nederlandse collega’s. In Duitsland betaalt de consumenten inmiddels 43% meer dan een jaar geleden, in Nederland bedraagt het prijsverschil 18,3%.

Rundvlees houdt gelijke tred

In het vleessortiment valt op dat de prijs van rundvlees (+22,3%) exact gelijke tred houdt met die in Nederland (ook +22,3%). Verschillen zijn er wel bij pluimvee- en varkensvlees. Bij pluimveevlees is direct een gevolg van de verhoging van liefst 11,2% in mei ten opzichte van de maand april. In Nederland ging het kippenvlees in dezelfde periode 2,9% in prijs omhoog. Bij varkensvlees namen de Duitsers in april een flinke prijshorde (+10%) om vervolgens de prijzen in mei nog eens 5% op te schroeven.

Groente en fruit

Aan de andere kant houden de Duitsers de hand wat meer op de rem wat de prijzen bij groente en fruit betreft. Vers fruit is slechts 1,4% duurder dan een jaar geleden, in Nederland zijn de prijzen op jaarbasis met 5,1% verhoogd. Bij verse groente liggen de prijzen in Duitsland 5,3% hoger dan vorig jaar, in Nederland hebben de winkeliers er 10,3% bovenop de prijs gedaan.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer