Duitse worstkoning laat niet met zich sollen

02-12-2021 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De vaststelling van de slachtzeugenprijs was deze week in Duitsland een waar gevecht.

De prijsverhoging van 3 cent die producentenkoepel VEZG vorige week doorvoerde om de prijs, die zich al maanden op historisch laag niveau bevindt, weer in beweging te krijgen, schoot bij zeugenslachter en worstmaker Tönnies totaal in het verkeerde keelgat. De grote slachterij liet zijn macht gelden en slachtte de eerste 3 dagen van deze week [de Duitse noteringen lopen van donderdag tot woensdag] geen enkele zeug die wordt afgerekend op de VEZG-notering. Zeugen die op de huisnotering van de vleesgigant worden betaald, waren nog wel welkom. Ook Nederlandse zeugen zijn er die dagen geleverd.

Gentlemens agreement

Een andere represaillemaatregel was dat Tönnies zich niet hield aan het ‘gentlemens agreement’ om de notering pas bekend te maken nadat de Vereinigungspreis bekend is. Al ruim voordien publiceerde de slachterij een prijs van € 0,45 per kilo. Een daling van € 0,05 per kilo om maar geen enkel misverstand te laten bestaan over de richting van de prijs.

Westfleisch

Collega-slachterij Westfleisch was minder rancuneus. Onder een uitgebreide tekst over het ruime aanbod, een markt die maar niet wil ontspannen en de oproep om toch vooral dieren tijdig aan te melden, volgde een prijshoudende notering van € 0,50 per kilo. Dat is opvallend, omdat Tönnies en Westfleisch doorgaans gelijk noteren.

VEZG haalde bakzeil

De druk is zo groot dat VEZG inderdaad bakzeil haalt en de 3 cent van de week ervoor weer afboekt. De notering is daarmee weer terug op € 0,60 per kilo geslacht gewicht. En toen dat doel bereikt was, veranderde ook de informatie op de site van de grootste zeugenslachter van Europa: de € 0,45 werd bijgesteld naar een notering € 0,50 per kilo geslacht gewicht. En daarmee is alles weer bij het oude.

Zeugenprijs niet van plek

Ook in ons land komt de zeugenprijs niet van zijn plek. Vion blijft staan op € 0,80 per kilo geslacht gewicht en Tijs Haarle op € 0,53 per kilo levend en € 0,85 per kilo geslacht gewicht. Nederlandse handelaren vonden de prijsverhoging vorige week al erg verrassend en totaal niet passend bij het marktbeeld. Zij zagen hun toeslag op de zeugenprijs de afgelopen maand al met 4 tot 5 cent terug lopen. En dat hebben ze maar te slikken. Handelaren durven over de prijs niet te onderhandelen omdat ze bang zijn dan gekort te worden in het volume: ‘Je mag blij zijn dat je mag leveren. Lang alle dieren zijn niet te plaatsen’, is het beeld. Dat is niet een markt waarin de prijzen oplopen. Wie dat niet begrijpt, wordt daar door de grootste zeugenslachter van Europa op niet mis te verstane wijze wel aan herinnerd. Er is er uiteindelijk maar één die de prijs bepaalt.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijsinformatie over zeugen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer