Doorgaan naar artikel

Duitse zelfvoorzieningsgraad eieren groeit

De meeste eieren in Duitsland worden nog steeds gelegd in scharrelsystemen. - Foto: Henk Riswick

De meeste eieren in Duitsland worden nog steeds gelegd in scharrelsystemen. - Foto: Henk Riswick

De binnenlandse eierenproductie in Duitsland zette vorig jaar een tandje bij, waardoor de zelfvoorzieningsgraad steeg naar 73%.

Dat meldt het Bundesinformationszentrums Landwirtschaft (BZL) aan de hand van als voorlopig geldende cijfers. De zelfvoorzieningsgraad is de afgelopen veertien jaar niet meer zo hoog geweest.

Leghennenstapel van 48 miljoen kippen

De productie kwam in 2019 op 13,94 miljard eieren, ofwel 2,4% meer dan in het voorafgaande jaar. De leghennenstapel bereikte een niveau van 48 miljoen kippen. Dat zijn er 1,2 miljoen meer dan in 2018. De consumptie per inwoner steeg met twee naar 236 eieren, inclusief de eieren die in levensmiddelen zijn verwerkt. Dat komt neer op een totaal van 19,6 miljard stuks. De import nam af met 1,2%.

Scharrelsystemen

De meeste eieren worden nog steeds gelegd in scharrelsystemen. Deze omvatten vorig jaar volgens landbouwmarktbureau AMI 61,9 miljoenen hennenplaatsen. De langjarige trend is dalend en die hield ook vorig jaar aan. Dat geldt ook voor de koloniehuisvesting, waar 7,8 miljoen plaatsen werden geteld. Groeiend is de uitloop- en biohouderij met resp. 18,9 miljoen en 11,4 miljoen hennenplaatsen. Geteld zijn alleen de bedrijven vanaf 3.000 plaatsen.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin