Duitse zeugenhouders protesteren

Duitse zeugenhouders protesteerden afgelopen week in Berlijn tegen voorstellen van de Duitse overheid over onder andere de afschaffing van de kraamhokken.

Wat de Duitse overheid betreft moeten kraamzeugen de komende jaren al na 5 dagen los in de kraamhokken kunnen. Onmogelijk, stellen Duitse zeugenhouders, er is geen geld voor het ombouwen van kraamhokken naar vrijloopkraamhokken. De varkenshouders zien zich klem gezet tussen toenemende eisen van dierenwelzijn en de retail die de hogere kosten die daaraan verbonden zijn niet willen betalen of doorberekenen aan de consument.

Import biggen

Naast de welzijnseisen protesteerden de zeugenhouders ook tegen de toenemende importen van biggen. Afgelopen jaar voerde Duitsland 11,7 miljoen biggen in uit omringende landen, 4,3 miljoen daarvan waren afkomstig uit Nederland.

De moeizame situatie van de Duitse zeugenhouderij zorgt ervoor dat steeds meer bedrijven stoppen. Volgens cijfers van het Duitse ministerie van Landbouw telde het land in november 2019 7.200 zeugenbedrijven. Dat is 3% minder vergeleken met cijfers in mei 2019. Het aantal fokzeugen liep vorig jaar terug naar 1,7 miljoen. Het gemiddelde fokbedrijf telt volgens een recent rapport van het Th├╝nen Institut 244 zeugen. Echter, 52% van de bedrijven telt meer dan 1.000 zeugen. De groei van bedrijven zit de demonstrerende varkenshouders ook dwars, zij pleiten juist voor het behoud van gezinsbedrijven.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.