Duitser eet 3 kilo meer tafelaardappelen

17-01 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Duitsers aten 3 kilo meer tafelaardappelen in het seizoen 2020-‘21. Dat stelt het landbouwinformatiecentrum BLZ op basis van voorlopige cijfers.

Per persoon kwam 24,2 kilo aardappelen op tafel. Dat ging wel gepaard met een lichte teruggang in de consumptie van aardappelproducten zoals frites, aardappelsalade en chips. Van deze producten werd gemiddeld 400 gram minder genuttigd.

Belangrijkste reden voor de verschuiving in het consumptiepatroon zijn volgens BLZ de beperkingen in de buitenhuisconsumptie als gevolg van de coronamaatregelen die door de overheid werden opgelegd. Aardappelen die om deze redenen niet konden worden gebruikt voor de fritesproductie zijn verwerkt in de zetmeelfabrieken of in het veevoer.

Uiteindelijk eindigde 68% van de Duitse aardappelen bij de consument als tafelaardappel of aardappelproduct, zoals frites en chips. Dat aandeel ligt iets lager dan de ruim 70% in voorgaande jaren. De zetmeelproductie nam juist een iets groter aandeel in met 14% van het totaal. En in het voer kwam 4% van de geproduceerde aardappelen. Het restant betreft verliezen (6%) en pootgoed (8%).

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer