Doorgaan naar artikel

Duitsers verbeteren gentechniek Crispr-Cas

Het kruisen van rassen kost veel tijd. Met Crispr-Cas gaat veredeling sneller. Foto: Marten Sandburg

Het kruisen van rassen kost veel tijd. Met Crispr-Cas gaat veredeling sneller. Foto: Marten Sandburg

Duitse onderzoekers hebben de gentechniek Crispr-Cas9 verbeterd. De nieuwe techniek maakt het mogelijk om met één ingreep maximaal twaalf genen uit te schakelen.

Tot nu toe was dit aantal veel kleiner. De verbeterde versie is ontwikkeld door onderzoekers van Martin Luther Universität Halle-Wittenberg (MLU) en het Leibniz Institut für Pflanzenbiochemie (IPB). Hun bevindingen zijn gepubliceerd in The Plant Journal.

De nieuwe methode maakt het gemakkelijker om eigenschappen van planten te beïnvloeden. Volgens plantgeneticus Johannes Stuttmann van het MLU liggen vaak meerdere genen ten grondslag aan een bepaalde eigenschap van een plant. “Als te weinig van deze genen worden uitgezet, dan behoudt de plant die specifieke eigenschap.”

Tot twaalf genen konden worden uitgeschakeld

De wetenschappers van MLU en IPB hebben een manier ontwikkeld om dit complexe verschijnsel gerichter te bestuderen door Crispr-Cas9 te verbeteren. Ze hebben de techniek uitgeprobeerd bij de zandraket en de wilde tabaksplant Nicotiana benthamiana. In de tabaksplanten konden tot acht genen tegelijkertijd worden uitgeschakeld, terwijl in de zandraket in sommige gevallen tot twaalf genen konden worden uitgeschakeld.

Voor zover ik weet, is onze groep de eerste geweest die met succes zoveel doelwitgenen tegelijk heeft aangepakt

Volgens Stuttmann is dit een grote vooruitgang. “Voor zover ik weet, is onze groep de eerste geweest die met succes zoveel doelwitgenen tegelijk heeft aangepakt.”

Tot nu toe was het creëren van mutaties veel complexer, omdat planten met een enkele mutatie met elkaar gekruist moesten worden. Stuttmann: “Dit is tijdrovend, en het is ook niet in alle gevallen mogelijk.”

Veel veredelingsbedrijven willen graag gebruikmaken van de gene-editing techniek Crispr-Cas. Maar in de EU valt de techniek onder de regels voor genetische modificatie, waardoor een toelatingsprocedure kostbaar is en de uitkomst onzeker.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin