Doorgaan naar artikel

Duitsland als EU-voorzitter in de bres voor dierenwelzijn

Duitsland is vanaf 1 juii voorzitter van de EU.- Foto: ANP

Duitsland is vanaf 1 juii voorzitter van de EU.- Foto: ANP

Duitsland moet als EU-raadsvoorzitter in het komende halfjaar druk uitoefenen voor harmonisering van de dierenwelzijnseisen op de gemeenschappelijke markt.

Die visie ventileert het Deutsche Raiffeisenverband (DRV), de overkoepelende organisatie van het landbouwcoöperatieve bedrijfsleven in Duitsland. “Uniforme EU-dierenwelzijnsstandaards en EU-wijd welzijnslabel zorgen voor gelijke concurrentievoorwaarden”, aldus DRV-topman Franz-Josef Holzenkamp aan de vooravond van het voorzitterschap van de Duitsers, dat ingaat op 1 juli.

Holzenkamp beklemtoont dat er ook verplichtende randvoorwaarden moeten worden gecreëerd om de bedoelde hogere standaards te financieren. Het Raiffeisenverband ‘bemoeit’ zich met de zaak, omdat het deel uitmaakt van een strategiegroep voor de varkenshouderij in de EU. Daarin bespreken de belangrijkste varkensproducenten in de EU de dierenwelzijnsproblematiek en ook de harmonisering van de regels en wensen op dat gebied.

Duits voorbeeld volgen

In Duitsland werd begin dit jaar door het landbouwministerie het doel gelanceerd om de komende 20 jaar het dierenwelzijn in de veehouderij op te krikken naar het hoogste niveau van het komende staatslabel. Dat zou moeten worden gefinancierd door de consument een heffing op te leggen op vlees. Het DRV ziet over de haalbaarheid van deze doelstelling een aanzienlijke consensus in de politiek en de sector zelf en hoopt dat de rest van de EU het Duitse voorbeeld wil volgen.

Snel delen

Image
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin