Doorgaan naar artikel

Duitsland belangrijkste bestemming levende dieren

Foto: Bart Nijs fotografie premium

Foto: Bart Nijs fotografie

Vanuit Nederland gezien in Duitsland de belangrijkste bestemming voor levende dieren. In 2020 exporteerde Nederland voor € 1,8 miljard aan levende dieren, waarvan bijna de helft naar Duitsland. Dat blijkt uit nieuwe CBS-cijfers.

Het grootste deel van de export naar Duitsland betreft varkens, in 2020 goed voor een exportwaarde van € 539 miljoen. Daarnaast gaat er veel pluimvee naar Duitsland. Vorig jaar ging het om € 160 miljoen.

Importwaarde € 1,1 miljard

De tweede belangrijkste bestemming voor levende dieren vanuit Nederland is België, waar veel runderen en ook varkens heengaan, en nummer 3 is de Verenigde Staten. De export daarnaartoe wordt gedomineerd door de categorie ‘paarden, ezels, muildieren en muilezels’. De top 5 bestaat verder uit Spanje en Italië.

Nederland importeert ook grote aantallen levende dieren. In totaal importeerde Nederland in 2020 voor € 1,1 miljard aan levende dieren. Waar de varkens de export domineren, bestaat de invoer van levende dieren voor een groot deel uit pluimvee. In 2020 importeerde Nederland voor € 601 miljoen aan pluimvee. Daarnaast komen er met name runderen naar Nederland.

Opnieuw zijn Duitsland en België de belangrijkste handelspartners. Qua waarde vertegenwoordigt Duitsland meer dan de helft van de Nederlandse invoer, met € 574 miljoen. Waar de export meer versnipperd is, komt de Nederlandse invoer van levende dieren maar uit enkele landen: Duitsland, België, Denemarken, en dan nog mondjesmaat uit enkele andere landen.

Transport over lange afstand

Het CBS kijkt dit jaar voor het eerste ook naar de afstanden die levende dieren afleggen. In het kader van dierenwelzijn staat langeafstandstransport ter discussie. Het meeste transport van levende dieren gaat over de weg. Gemiddeld legden die in 2020 41,9 kilometer af. 64% daarvan bleef binnen Nederland. 8 op de 10 ritten leggen niet meer dan 200 kilometer af.

Lees meer over

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin