Doorgaan naar artikel

Duitsland: dierenwelzijnstaks op vlees onvermijdelijk

Geüpdatet op:
Nieuws
Sustainable food
Foto: Galama Media

Foto: Galama Media

De landbouwminister van de Duitse deelstaat Nedersaksen, Barbara Otte-Kinast, pleit voor de invoering van een heffing op vlees voor de financiering van de verbetering van het welzijn in de intensieve veehouderij. Zij voert dat pleidooi in gesprek met de Neue Osnabrücker Zeitung.

Zonder een speciale belasting op vlees dreigen de boeren voor de kosten op te moeten draaien, meent de CDU-bewindsvrouw van de grootste varkens- en pluimveehouderijdeelstaat van Duitsland.

Voor een verhoging van de btw op vlees voelt zij niets. “Bij de btw kan niet worden vastgelegd waar de meeropbrengst terecht komt. Het geld moet echter bij de boeren aankomen.”

Het op federaal niveau in de steigers staande vrijwillige dierenwelzijnslabel zal volgens Otte-Kinast geen doorbraak brengen, omdat de consument niet bereid is uit eigen beweging meer te betalen voor een hoger welzijnsniveau.

Meerkosten van € 3 tot € 4 miljard

Otte-Kinast krijgt steun van collega-minister Till Backhaus van Meckelenburg-Voor-Pommeren. Hij wijst erop dat eerder al door een adviescommissie van de regering in Berlijn is vastgesteld dat een door de burgerij aanvaarde veehouderij meerkosten van € 3 miljard tot € 4 miljard zal vergen.

Ook de Deutsche Tierschutzbund, die eerder al voor een welzijnsheffing pleitte, is het logischerwijze eens met het vleestaksvoorstel. “Mevrouw Otte-Kinast heeft iets geleerd en ze heeft gelijk. We zijn blij dat ons initiatief nu door de politiek constructief wordt bekeken,” aldus het commentaar van voorzitter Thomas Schröder van de Tierschutzbund.

Snel delen

Image
Wim Verseput

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin