Duitsland door de grens van 2.000 AVP-gevallen

30-08-2021 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De introductie van het Afrikaanse varkenspestvirus in Duitsland was bijna een jaar geleden. Inmiddels is de barrière van 2.000 besmette wilde zwijnen doorbroken.

Volgens de jongste cijfers zijn in Duitsland 2.036 wilde zwijnen gevonden die zijn bezweken aan Afrikaanse varkenspest (AVP). Sinds het AVP-virus 9 september 2020 werd vastgesteld, heeft het zich verspreid over acht districten in twee deelstaten, te weten Brandenburg en Saksen. Alle districten grenzen direct aan Polen, waar het virus niet onder controle is.

De meest recente toevoegingen aan de lijst van besmette districten zijn Barnim (juli) en Uckermark (augustus), een indicatie dat het virus zich naar het noorden verspreidt, parallel aan de Poolse grens. In feite volgt de verspreiding in Duitsland op uitbraken aan de andere kant van de grens, in Polen. Hemelsbreed is het virus nu nog geen 30 kilometer verwijderd van de grens met Mecklenburg-Voor-Pommeren, de derde Duitse deelstaat die grenst aan Polen. Hier zit het virus nog niet.

Afwijkend patroon

Het patroon van AVP-gevallen onder wilde zwijnen in Duitsland is a-typisch in vergelijking met de ontwikkeling in Polen. In Polen waren altijd veel uitbraken in de winter en relatief weinig in de zomer. In Duitsland bleken de maanden juni en juli, na een aanvankelijke stilte, veel besmette karkassen op te leveren. Juli stond zelfs bovenaan de lijst met 309 besmette wilde zwijnen. Inmiddels hebben de autoriteiten van de deelstaat Saksen, meer naar het zuiden, aangekondigd dat er speciaal opgeleide speurhonden klaar staan ​​om in gebruik te worden genomen bij het zoeken naar karkassen van wilde zwijnen.

Over de grens, in Polen, weerspiegelt de situatie die van de afgelopen zomermaanden, met een relatief lager aantal gedetecteerde besmette karkassen. Wel is het aantal in West-Polen hoger dan vorig jaar. Zo werden in heel juli 2020 in totaal 66 AVP-positieve wilde zwijnen gerapporteerd. Dit jaar lag dat aantal op 115. Ter vergelijking: de zwaarste maand in West-Polen tot nu toe was februari 2021 met 524 besmette karkassen van wilde zwijnen.

Ontwikkeling virus

Het is opmerkelijk hoe het virus zich uitbreidt. Het lijkt er echt op dat het virus zich gedraagt ​​​​als wanneer een steen in het water wordt gegooid. Beetje bij beetje verspreidden golven van uitbraken zich in alle richtingen. Waar de eerste gevallen zich voordeden, zijn geen nieuwe gevallen meer gemeld. In plaats daarvan worden in een straal van ongeveer 50 kilometer om de aanvankelijke besmettingshaard nu de besmette zwijnen gevonden.

ter Beek
Vincent ter Beek Hoofdredacteur Pig Progress


Beheer