Doorgaan naar artikel

Duitsland importeert bijna 300 miljoen liter melkvervangers

Duitsland importeerde in 2021 in totaal 296,1 miljoen liter plantaardige melkvervangers, een groei van 42% ten opzichte van het jaar ervoor.

Nieuws
Food
Plantaardige melk in het schap van een Duitse supermarkt. - Foto: ANP premium

Plantaardige melk in het schap van een Duitse supermarkt. - Foto: ANP

Duitsland importeerde in 2021 in totaal 296,1 miljoen liter plantaardige melkvervangers. Dit betekent een groei van 42% ten opzichte van het jaar ervoor, meldt het Duitse statistische Bureau Destatis.

De opmars van plantaardige alternatieven wordt gezien als een van de oorzaken dat minder melk van dierlijke oorsprong wordt gedronken. De Duitse productie van consumptiemelk voor de binnenlandse markt daalde afgelopen jaar met 7,1% naar 7,6 miljard liter. Dat is de kleinste hoeveelheid sinds 2002.

Uit cijfers van het Duitse Agentschap voor Landbouw en Voedsel blijkt dat ook de consumptie per hoofd van de bevolking daalt. Per persoon werd in 2021 47,8 kilo consumptiemelk van dierlijke oorsprong genuttigd. Dat is de kleinste hoeveelheid in 30 jaar.

België hofleverancier

De Duitse importwaarde van de melkvervangers bedroeg vorig jaar € 199,3 miljoen. België is de belangrijkste leverancier van plantaardige melkvervangers. De Belgen hebben een aandeel van 35,4% in de totale Duitse import van deze dranken. Ook Zweden, Italië, Oostenrijk en Frankrijk zijn belangrijke leveranciers.

Nederland doet niet of nauwelijks mee in de afzet van plantaardige zuivel op de Duitse markt. Het aandeel in de Duitse import van plantaardige melkvervangers was vorig jaar minder dan 1%. Nederland is zelf wel een belangrijke importeur van melkvervangers die in Duitsland worden geproduceerd.

Duitsland exporteerde vorig jaar 117,7 miljoen liter aan plantaardige melkalternatieven. Daarvan ging 17,8 miljoen liter naar Nederland, ofwel 15,1% van de totale export. In 2020 kreeg zelfs 31 miljoen liter (26%) van de Duitse export een bestemming in Nederland.

Snel delen

Image
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin